Friday 15 January 2010

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ TAE KWON DO

Friday 15 January 2010

Κανονισμοί στο αγωνιστικό ΤKD

Στο Ταεκβοντό ο αθλητής έχει ως στόχο να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, προκειμένου να ανακηρυχθεί νικητής. Σε περίπτωση που ένας αθλητής τιμωρηθεί με μείον τέσσερις (-4) βαθμούς ποινής, τότε ...
νικητής ανακηρύσσεται ο αντίπαλος παίκτης.dimoutsi.jpg

Αγωνιστικό Τάε Κβον Ντο



Αλλαγές στο αγωνιστικό Taekwondo

WTF ολοκλήρωσε τις αλλαγές τροποποιήσεις στη «συνεδρίαση της μεταρρύθμισης κανονισμών και κανόνων » που πραγματοποιήθηκε Δεκέμβριο 2008 στην Τουρκία. Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοσθούν στα επερχόμενα πρωταθλήματα 2009 Παγκόσμιου Κυπέλλου Taekwondo τον Ιούνιο. Οι σημαντικές αλλαγές είναι:


η περιοχή ανταγωνισμού θα μειωθεί σε 8 X 8 μ
1 σημείο για τα μπροστινά χτυπήματα στο θώρακα, 2 σημεία για τα περιστρεφόμενα λακτίσματα στο θώρακα, 3 σημεία για το λάκτισμα στο κεφάλι
Η διαφορά των 7 σημείων και το ανώτατο όριο 12 σημεία καταργούνται.
Το Kyonggos θα προστεθεί στον αντίπαλο αντί της αφαίρεσης



ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 2009

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ « ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ»
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΚΗΦΙΣΙΑΣ 37 -Τ.Κ. 151 23 - ΜΑΡΟΥΣΙ - ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 - 6820112-14 FAX: 210 - 6820116
E-Mail : fed@elot.info

ΑΡΘΡΟ1 (Σκοπός)

Ο σκοπός των κανονισμών αγώνων, είναι η αντικειμενική και ομαλή διευθέτηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τους αγώνες, ανεξαρτήτως επιπέδου που πρόκειται να διοργανωθούν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, τις Ηπειρωτικές Ενώσεις και τις Εθνικές Ομοσπονδίες- μέλη, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή τυποποιημένων κανόνων.
(Ερμηνεία)
Ο αντικειμενικός σκοπός του άρθρου 1, είναι η διασφάλιση τυποποιημένων κανόνων που θα εφαρμόζονται παγκοσμίως σε όλους τους αγώνες ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ ανεξαρτήτου επιπέδου. Κάθε αγώνας που δεν διέπεται από τις βασικές αρχές των κανονισμών αυτών, δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως αγώνας Ταεκβοντό.

Άρθρο 2. Εφαρμογή


Οι αγωνιστικοί κανονισμοί θα εφαρμόζονται σε όλους τους αγώνες που διοργανώνονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, σε κάθε Ηπειρωτική Ένωση και σε κάθε Εθνική Ομοσπονδία Μέλος.
Παρ΄όλα αυτά, όποια Εθνική Ομοσπονδία-Μέλος επιθυμεί να τροποποιήσει κάποιο μέρος των κανονισμών, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.
(Επεξήγηση #1)
"Πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση":
Όποιος οργανισμός επιθυμεί να τροποποιήσει ένα μέρος των υφισταμένων κανονισμών, πρέπει να υποβάλλει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό το περιεχόμενο των επιδιωκομένων τροποποιήσεων, μαζί με τους λόγους που τις καθιστούν αναγκαίες. Η έγκριση για κάθε τροποποίηση στους κανονισμούς, πρέπει να λαμβάνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, ένα μήνα τουλάχιστον πριν την προγραμματισμένη συνάντηση.
(Επεξήγηση #2)
1) Αλλαγή κατηγοριών βάρους,
2) Αυξομείωση αριθμού των διαιτητών,
3) Αλλαγή θέσεων στο σημείο ελέγχου των αθλητών, του καταγραφέα, του επίσημου γιατρού των αγώνων καθώς και
4)Διάρκεια αγώνων είναι θέματα που μπορούν να συμπεριληφθούν στην κατηγορία των υπό τροποποίηση, αφού πρώτα έχει εξασφαλισθεί η έγκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό. Αντιθέτως, θέματα όπως έγκυροι βαθμοί, προειδοποιήσεις (kyong-go) και αφαιρέσεις βαθμών (gam-jeom), καθώς και οι διαστάσεις της αγωνιστικής περιοχής δεν μπορούν να αλλάξουν σε καμία περίπτωση.

ΑΡΘΡΟ 3 (Αγωνιστικός χώρος)

Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου καλείται αγωνιστική περιοχή και πρέπει να έχει διαστάσεις 8 x 8 μ., χρησιμοποιώντας το μετρικό σύστημα.
Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου πρέπει να είναι επίπεδη, χωρίς καμία εξοχή και πρέπει να καλύπτεται από ελαστικό στρώμα.
Εν τούτοις, εάν απαιτείται, η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου μπορεί να τοποθετηθεί επί πλατφόρμας ύψους ενός (1) μέτρου από την βάση. Στην περίπτωση αυτή, το εξωτερικό μέρος της περιμετρικής γραμμής θα είναι σε κλίση μικρότερη των 30 μοιρών, για την ασφάλεια των αγωνιζομένων.

3.1 ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

1) Η επιφάνεια διαστάσεων 8 χ 8 μ. θα καλείται Αγωνιστική Περιοχή, και η περιμετρική γραμμή του αγωνιστικού χώρου θα καλείται Γραμμή Ετοιμότητας. Η γραμμή που βρίσκεται απέναντι από τον καταγράφοντα και το τραπέζι του επίσημου Ιατρού Αγώνων θα καλείται Γραμμή Ετοιμότητας #1 και κατά την φορά του ρολογιού οι άλλες γραμμές θα καλούνται Γραμμή Ετοιμότητας #2, #3 και #4 αντιστοίχως.

3.2 ΕΝΔΕΙΞΗ ΘΕΣΕΩΝ
1) Θέση του διαιτητή
Η θέση του διαιτητή ορίζεται σε σημείο 1,5 μ. πίσω από το κέντρο του αγωνιστικού χώρου προς την Γραμμή Ετοιμότητας #3. Εφεξής, το σημείο αυτό θα καλείται σημείο του διαιτητή.
2) Θέση των κριτών
Η θέση του κριτή 1 βρίσκεται 0,5 μ. από την γωνία που σχηματίζουν οι Γραμμές Ετοιμότητας #1 και #2. Η θέση του κριτή 2 βρίσκεται 0,5 μ. από την γωνία που σχηματίζουν οι Γραμμές Ετοιμότητας #2 και #3. Η θέση του κριτή 3 βρίσκεται 0,5 μ. από την γωνία Γραμμές Ετοιμότητας #3 και #4. Η θέση του κριτή 4 βρίσκεται 0,5 μ. από την γωνία που σχηματίζουν οι Γραμμές Ετοιμότητας #4 και #1.
3) Θέση του καταγράφοντος
Η θέση του καταγράφοντος ορίζεται 2μ. απέναντι από την Γραμμή Ετοιμότητας #1 και 2μ. από την γωνία που σχηματίζουν οι Γραμμές Ετοιμότητας #1 και #2.
4) Θέση του εντεταλμένου Ιατρού
Η θέση του εντεταλμένου ιατρού, ορίζεται σε σημείο περισσοτέρων των 3 μ. από την δεξιά πλευρά της Περιμετρικής Γραμμής.
1) Θέση των αγωνιζομένων
Η θέση των αγωνιζομένων ορίζεται σε δύο αντίθετα σημεία απόστασης 1μ. από το κέντρο του αγωνιστικού χώρου και 4μ. από την Γραμμή Ετοιμότητας #1. Ο αγωνιζόμενος με τον κόκκινο θώρακα θα είναι προς την Γραμμή Ετοιμότητας #4 και ο αγωνιζόμενος με τον μπλε θώρακα την #2.
2) Θέση προπονητών
Η θέση των προπονητών ορίζεται σε απόσταση 1μ. πίσω από το κεντρικό σημείο της Γραμμών Ετοιμότητας της πλευράς κάθε αγωνιζομένου.
3) Θέση του Κέντρου Ελέγχου Αθλητών
Η θέση του κέντρου ελέγχου των αθλητών είναι πλησίον της εισόδου του αγωνιστικού χώρου, και εκεί επιθεωρείται ο προστατευτικός εξοπλισμός των αγωνιζομένων.
(Επεξήγηση #1)
¨Ελαστικό στρώμα¨: Ο βαθμός ελαστικότητας του στρώματος πρέπει να είναι εγκεκριμένος από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, πριν από τους αγώνες.
(Επεξήγηση #2)
¨Διαστάσεις της αγωνιστικής περιοχής¨: Την αγωνιστική περιοχή θα την περιβάλει περιοχή ασφαλείας που θα οριοθετείται τουλάχιστον με δύο μέτρα πλάτος. Ως εκ τούτου ένα τεραίν θα έχει διαστάσεις τουλάχιστον 12 χ 12 ή 14 χ 14μ. το μέγιστο.

(Επεξήγηση #3)
¨Αγωνιστική πλατφόρμα¨: Η πλατφόρμα πρέπει να ανεγείρεται σύμφωνα με τις ακόλουθες προδιαγραφές του διαγράμματος στην επόμενη σελίδα.

Διάγραμμα 1: Αγωνιστικός Χώρος
B-1~4 Περιμετρικές Γραμμές #1 έως #4
J1~4 Κριτές #1 έως #4
R Διαιτητής Κέντρου
C-R Προπονητής (Κόκκινος/Hong)
C-B Προπονητής (Μπλέ/Chung)
DOC Γιατρός Ομάδας
Doctor Γιατρός Αγώνων


(Επεξήγηση #4)
¨Χρωματισμός¨: Ο χρωματισμός της επιφάνειας του στρώματος δεν πρέπει να προκαλεί υπερβολική αντανάκλαση, ούτε να κουράζει την όραση των αγωνιζομένων και των θεατών. Επίσης θα πρέπει να ταιριάζει με τις εμφανίσεις και τις εξαρτήσεις των αγωνιζομένων, καθώς και με την επιφάνεια του ευρύτερου αγωνιστικού χώρου.
(Επεξήγηση #5)
¨Κέντρο Ελέγχου Αθλητών¨ Ο υπεύθυνος ελέγχει εάν ο εξοπλισμός του αγωνιζομένου είναι εγκεκριμένος από την WTF και εφαρμόζει σωστά στο σώμα. Στην περίπτωση που ο εξοπλισμός δεν είναι ο ενδεδειγμένος, θα ζητείται από τον αγωνιζόμενο η αντικατάστασή του.
(Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Διαιτησία)
Ο διαιτητής πρέπει να γνωρίζει καλά τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου, καθώς και τι περιλαμβάνει ο χώρος αυτός, έτσι ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη διακοπή του αγώνα

ΑΡΘΡΟ 4 (Αγωνιζόμενοι)
4.1 Προσόντα των αγωνιζομένων

α. Να έχουν την υπηκοότητα της συμμετέχουσας ομάδας,

β. Να έχουν προταθεί από την Εθνική του Ομοσπονδία,

γ. Να είναι κάτοχος διπλώματος Ντάν, που να έχει εκδοθεί από το KUKKIWON/WTF Σε περίπτωση Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων/Νεανίδων, να είναι κάτοχος διπλώματος Πούμ/Ντάν Kukkiwon για ηλικίες 14 έως 17 ετών, βάση του έτους διεξαγωγής του πρωταθλήματος.
(Ερμηνεία)
Το όριο ηλικίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων, είναι βασισμένο στο έτος γέννησης και όχι στην ημερομηνία γέννησης του συμμετέχοντος την χρονική στιγμή που διεξάγεται το πρωτάθλημα. Η ηλικία του συμμετέχοντος θα πρέπει να είναι μεταξύ 14 έως 17 ετών, π.χ. αν το πρωτάθλημα γίνεται στις 22 Φεβρουαρίου 2010, οι συμμετέχοντες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής είναι αυτοί που έχουν γεννηθεί μεταξύ 1 Ιανουαρίου 1993 έως 31 Δεκεμβρίου 1996.



4.2 Αγωνιστική φόρμα αθλητών και προστατευτικός εξοπλισμός
1. Ο αθλητής πρέπει να φοράει θώρακα, κάσκα, σπασουάρ, επιβραχιόνια, επικνημίδες, προστατευτικά χεριών (γαντάκια) και μασελάκι (προστατευτικό για τα δόντια), πριν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο.
2. Τα επιβραχιόνια, οι επικνημίδες και τα σπασουάρ πρέπει να φοριούνται μέσα από το τομπόκ, και θα πρέπει να είναι από εταιρείες αναγνωρισμένες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία όπως επίσης και τα γάντια και το μασελάκι. Δεν επιτρέπεται να φοράνε άλλα αξεσουάρ στο κεφάλι εκτός από την κάσκα αγώνων. Τα εγκεκριμένα θρησκευτικά αντικείμενα θα φοριούνται κάτω από τη κάσκα και μέσα απο το τομπόκ, έτσι ώστε να μην βλάπτουν ή παρεμποδίζουν τον αντίπαλο αγωνιζόμενο.
4.3 Ιατρικός έλεγχος
α. Στους αγώνες Ταεκβοντό που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, απαγορεύεται η χρήση ή η χορήγηση των φαρμάκων και των χημικών ουσιών που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό περί ντοπαρίσματος. Ο κώδικας του Αντιντόπιγκ-κοντρόλ της WADA θα πρέπει να ισχύει στους Ολυμπιακούς αγώνες Ταεκβοντό, όπως ισχύει και για τα άλλα αθλήματα.

β. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει οποιονδήποτε ιατρικό έλεγχο θεωρεί ενδεδειγμένο, για να βεβαιώσει παραβίαση του κανονισμού αυτού. Οποιοσδήποτε νικητής αρνηθεί να υποβληθεί σε έλεγχο ή αποδειχτεί ότι έχει παραβιάσει τον σχετικό κανονισμό, θα διαγράφεται από την τελική κατάσταση των νικητών και η νίκη θα περνάει στον αμέσως επόμενο σε προτεραιότητα.
γ. Η Οργανωτική Επιτροπή, θα είναι υπεύθυνη για να κάνει όλες τις προετοιμασίες για την διεξαγωγή του ιατρικού ελέγχου.
δ. Οι λεπτομέρειες του κανονισμού για το άντι - ντόπινγκ κοντρόλ της WTF, θεσπίζονται σαν μέρος της νομοθεσίας.
(Επεξήγηση #1)
Κάτοχος υπηκοότητας της συμμετέχουσας ομάδας: Όταν ο αγωνιζόμενος εκπροσωπεί εθνική Ομάδα, τότε πρέπει να έχει την υπηκοότητα της χώρας που εκπροσωπεί, πριν την υποβολή των δικαιολογητικών συμμετοχής. Η επιβεβαίωση της υπηκοότητας πραγματοποιείται με έλεγχο των διαβατηρίων. Σε περίπτωση που κάποιος αγωνιζόμενος είναι κάτοχος περισσοτέρων της μίας υπηκοότητας, η επιλογή της χώρας που θα εκπροσωπήσει, αφήνεται στην κρίση του αγωνιζόμενου.
(Επεξήγηση #2)
Το χρώμα της μασελίτσας πρέπει να είναι άσπρο ή διαφανές. Υπάρχει περίπτωση όμως, ο αγωνιζόμενος να μη φορέσει μασελάκι, αν γιατρός βεβαιώσει ότι η χρήση του μπορεί να τον βλάψει.

Άρθρο 5. Κατηγορίες βαρών

1) Υπάρχουν ξεχωριστές κατηγορίες βαρών για Άνδρες και Γυναίκες.
2) Οι κατηγορίες βαρών ορίζονται ως εξής :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΑΡΩΝ ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
- 54 - 46 έως 54 έως 46
- 58 - 49 54 - 58 46 - 49
- 63 - 53 58 - 63 49 - 53
- 68 - 57 63 - 68 53 - 57
- 74 - 62 68 - 74 57 - 62
- 80 - 67 74 - 80 62 - 67
- 87 - 73 80 - 87 67 - 73
+87 +73 πάνω από 87 πάνω από 73
3) Οι κατηγορίες βαρών για τους Ολυμπιακούς αγώνες Ανδρών-Γυναικών ορίζονται ως εξής :
ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
- 58 - 49
58-68 49-57
68-80 57-67
+80 +67
4) Οι κατηγορίες βαρών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων ορίζονται ως εξής :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΟΙ ΝΕΑΝΙΔΕΣ
-45 -42 έως 45 έως 42
-48 -44 45 - 48 42 - 44
-51 -46 48 - 51 44 - 46
-55 -49 51 - 55 46 - 49
-59 -52 55 - 59 49 - 52
-63 -55 59 - 63 52 - 55
-68 -59 63 - 68 55 - 59
-73 -63 68 - 73 59 - 63
-78 -68 73 - 78 63 - 68
+78 +68 πάνω από 78 πάνω από 68
5) Οι κατηγορίες βαρών για τους Ολυμπιακούς αγώνες Νέων να ορίζονται ως εξής :
ΑΝΔΡΕΣ/ΝΕΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ/ΝΕΕΣ
- 48 - 44
48 - 55 44 - 49
55 - 63 49 - 55
63 - 73 55 - 63
+73 +63
(Ερμηνεία)
1) Οι κανονισμοί του Ταεκβοντό έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της λογικής ότι πρόκειται για άθλημα άμεσης σωματικής επαφής, με δυναμικές σωματικές συγκρούσεις μεταξύ των αγωνιζομένων. Γι αυτό το λόγο καθιερώθηκαν οι κατηγορίες βάρους, που από την μία μειώνουν την διαφορά που προκύπτει λόγο του σωματότυπου των αθλητών και από την άλλη προάγουν την ασφάλεια δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις ίσης ανταλλαγής τεχνικών.
2) Θεμελιώδης κανόνας για το ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ θεωρείται η υπαγωγή ανδρών και γυναικών σε ξεχωριστές κατηγορίες και η απαγόρευση του μεικτού συναγωνισμού.
3) Οι Ολυμπιακές κατηγορίες βάρους θα αποφασίζονται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.





(Επεξήγηση #1)
¨Έως¨: Παραβίαση του ορίου βάρους θεωρείται η κατά δύο δεκαδικές θέσεις υπέρβαση ενός καθορισμένου ορίου (σε εκατοστά). Για παράδειγμα η κατηγορία των 48-51 kg περιλαμβάνει βάρη από 48.00 kg μέχρι και 51.009 kg, ενώ τα 51.01 kg υπερβαίνουν το όριο.
(Επεξήγηση #2)
¨Πάνω από¨: Πάνω από το όριο των 51.00 kg είναι ο αθλητής που ζυγίζει 51.01 kg, ενώ ο αθλητής που ζυγίζει 47.99 kg, θεωρείται ελλειποβαρής. Αμφότεροι αποκλείονται.

Άρθρο 6. Κατάταξη και Μέθοδος Συναγωνισμού

6.1) Οι αγώνες υποδιαιρούνται ως εξής :
  1. Ατομικός αγώνας, που διεξάγεται μεταξύ δύο αγωνιζομένων της ίδιας κατηγορίας βάρους. Όταν είναι απαραίτητο, επιτρέπεται η συγχώνευση δύο διαδοχικών κατηγοριών βάρους σε μία. Κανένας αγωνιζόμενος δεν επιτρέπεται να λάβει μέρος σε παραπάνω από μία κατηγορία βάρους ανά διοργάνωση.
2. Ομαδικός Αγώνας - Συστήματα Ομαδικών Αγώνων :
α) Πέντε (5) αθλητές που αγωνίζονται στις παρακάτω κατηγορίες βάρους:
ΑΝΔΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
- 54 - 47
54 - 63 47 - 54
63 - 72 54 - 61
72 - 82 61 - 68
+ 82 +68
β) Οκτώ (8) αγωνιζόμενοι ανά κατηγορία βάρους ,
γ)Τέσσερις (4) κατηγορίες βαρών (συγχώνευση των οκτώ κατηγοριών σε τέσσερις, με συνένωση ανά δύο των διαδοχικών κατηγοριών βάρους).
6.2) Τα συστήματα συναγωνισμού υπάγονται σε δύο κατηγορίες :
α) Συστήματα αποκλεισμού σε ένα αγώνα.
β) Σύστημα γύρων.
6.3) Στους Ολυμπιακούς αγώνες θα ισχύει το σύστημα των ατομικών αγώνων μεταξύ των αθλητών.
6.4) Όλοι οι αγώνες διεθνούς επιπέδου που αναγνωρίζονται από την Διεθνή Ομοσπονδία Ταεκβοντό, περιλαμβάνουν τη συμμετοχή 4 τουλάχιστον κρατών, με 4 τουλάχιστον αγωνιζόμενους σε κάθε κατηγορία βάρους. Οι κατηγορίες βάρους που δεν συγκεντρώνουν τη συμμετοχή 4 τουλάχιστον αγωνιζομένων, δεν θα αναγνωρίζονται στα τελικά αποτελέσματα.

(Ερμηνεία)
1) Στο σύστημα του συναγωνισμού, ο αγώνας θεμελιώνεται σε ατομική βάση. Εν τούτοις, η κατάταξη της ομάδας ενδέχεται να καθορίζεται από το άθροισμα των επί μέρους αγώνων των αθλητών και ανάλογα με το σύστημα βαθμολόγησης που ισχύει.

*Βαθμολογία

Η βαθμολογία στις ομαδικές συναντήσεις κρίνεται από το σύνολο των βαθμών ως ακολούθως :
  • Ένας (1) πόντος για κάθε αθλητή που θα εισέρχεται στην αγωνιστική περιοχή, αφού έχει περάσει τη ζύγιση.
  • Ένας πόντος για κάθε νίκη (συμπεριλαμβανομένης και νίκης bye).
  • Επτά πόντους για κάθε χρυσό μετάλλιο.
  • Τρεις πόντους για κάθε ασημένιο μετάλλιο.
  • Έναν πόντο για κάθε χάλκινο μετάλλιο.
  • Σε περίπτωση που πάνω από δύο ομάδες έχουν ισόπαλο αποτέλεσμα, η σειρά θα αποφασιστεί ως ακολούθως :





    1. Βάσει των χρυσών, αργυρών και χάλκινων μεταλλίων, που έχουν αποκτηθεί κατά σειρά από κάθε ομάδα,
    2. Βάσει του αριθμού των συμμετεχόντων αγωνιζομένων και
    3. Βάσει των περισσοτέρων βαθμών, που κέρδισε μια ομάδα

στη βαριά κατηγορία.
2) Στο ομαδικό σύστημα συναγωνισμού, η έκβαση του κάθε ομαδικού αγώνα καθορίζεται από τα ατομικά αποτελέσματα των μελών της ομάδας.
(Επεξήγηση #1)
¨Συγχώνευση κατηγοριών βάρους¨: Η μέθοδος συγχώνευσης θα ακολουθεί τις Ολυμπιακές κατηγορίες βάρους.
(Επεξήγηση #2)
¨Μέθοδος χρησιμοποίησης των οκτώ κατηγοριών βάρους¨: Στους αγώνες όπου γίνεται χρήση των οκτώ κατηγοριών βάρους, νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα νικήσει σε πέντε ή περισσότερες κατηγορίες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει νικητής λόγω ισόπαλου αποτελέσματος (4-4), η κάθε ομάδα θα ορίσει από έναν εκπρόσωπο που θα λάβει μέρος σε επιπλέον αγώνα για τον καθορισμό του τελικού νικητή (tie-break). Σ΄ αυτή την διαδικασία ο αθλητής δεν αντικαθίσταται.

(Ερμηνεία)
Όλοι οι αγώνες πρέπει να διεξαχθούν ακόμα και στην περίπτωση που μία ομάδα υπερισχύσει στην πλειοψηφία των νικών πριν την ολοκλήρωση όλων των συναντήσεων. Εάν όμως, η ηττηθείσα ομάδα επιθυμεί να ακυρώσει την διεξαγωγή των εναπομεινάντων συναντήσεων, τότε οι αγώνες αυτοί θα καταγράφονται σαν ήττα λόγω αποκλεισμού.

Άρθρο 7. Διάρκεια αγώνα

Η διάρκεια του αγώνα είναι 3 γύροι των 2 λεπτών με 1 λεπτό διάλειμμα μεταξύ τους. Σε περίπτωση ισοπαλίας μετά την ολοκλήρωση του 3ου γύρου, ένας 4ος γύρος διεξάγεται διάρκειας 2 λεπτών που ονομάζεται «ξαφνικός θάνατος» και ξεκινά μετά από επίσης 1ος λεπτού διάλειμμα.

Άρθρο 8. Κλήρωση

1) Η κλήρωση θα διεξάγεται μία ή δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή της πρώτης συνάντησης, παρουσία αρμοδίων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντό και αντιπροσώπων των συμμετεχόντων εθνών. Η μέθοδος και ο τρόπος κλήρωσης θα αποφασίζονται από τον Τεχνικό Απεσταλμένο.
2) Ο Τεχνικός Απεσταλμένος ή κάποιος άλλος παριστάμενος θα κάνει την κλήρωση εκ μέρους των συμμετεχόντων κρατών, που οι αντιπρόσωποι τους δεν είναι παρόντες στη διαδικασία.

Άρθρο 9. Ζύγιση

1) Η ζύγιση της κάθε κατηγορίας θα πραγματοποιείται την προηγούμενη ημέρα των αγώνων.
2) Κατά την ζύγιση ο άνδρας αγωνιζόμενος θα πρέπει να φοράει μόνο το εσώρουχο, και η γυναίκα αγωνιζόμενη το εσώρουχο και τον στηθόδεσμο. Εν τούτοις, μπορεί κάποιος να ζυγιστεί τελείως γυμνός, μόνο στην περίπτωση που το ζητήσει ο ίδιος.
3) Το ζύγισμα θα γίνεται μόνο μία φορά. Εν τούτοις, επιτρέπεται σε κάποιον αθλητή που δεν ήταν εντός των ορίων ζύγισης, να ζυγιστεί εκ νέου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν παρέλθει τα επιτρεπόμενα χρονικά πλαίσια που έχουν ορισθεί.
4) Για να μην ακυρώνονται αθλητές στο επίσημο ζύγισμα, τα αποδυτήρια τους θα είναι εφοδιασμένα με ζυγαριές όμοιες με τις επίσημες για προζύγιση.
(Επεξήγηση #1)
¨Το ζύγισμα των αγωνιζομένων πραγματοποιείται την προηγούμενη ημέρα των αγώνων¨:
α. Αναφέρεται για τους αγωνιζόμενους που πρόκειται να συναγωνιστούν την συγκεκριμένη ημέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Οργανωτικής Επιτροπής ή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.
β. Ο συγκεκριμένος χρόνος του ζυγίσματος θα αποφασίζεται εκ των προτέρων και θα ανακοινώνεται από την Οργανωτική Επιτροπή στην συνάντηση των αρχηγών των ομάδων πριν από τους αγώνες. Η διάρκεια της ζύγισης θα είναι το μέγιστο δύο ώρες.
(Επεξήγηση #2)
Η ζύγιση των γυναικών αγωνιζομένων θα πρέπει να γίνεται από γυναικείο παράγοντα.
(Επεξήγηση #3)
¨Ακύρωση κατά το ζύγισμα¨: Όταν κάποιος αθλητής ακυρώνεται κατά το αρχικό ζύγισμα, ο βαθμός συμμετοχής του αθλητή δε δίνεται.
(Επεξήγηση #4)
¨Ζυγαριές όμοιες με τις επίσημες¨: Η ζυγαριά εξασκήσεως θα είναι του ιδίου τύπου και θα έχει τις διαβαθμίσεις με την επίσημη ζυγαριά. Η ύπαρξη των ζυγαριών πρέπει να εξασφαλίζεται από την Οργανωτική Επιτροπή.

Άρθρο 10. Διαδικασία διεξαγωγής αγώνων

10.1 Κλήση των αγωνιζομένων
Τα ονοματεπώνυμα των αθλητών θα ανακοινώνονται, τρεις φορές. Η πρώτη ανακοίνωση πραγματοποιείται τρία λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Ο αθλητής που δεν θα έχει προσέλθει στο αγωνιστικό χώρο ένα λεπτό μετά την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, θα θεωρείται ότι έχει αποσυρθεί.
10.2 Σωματική επιθεώρηση και έλεγχος της εμφάνισης
Μετά την κλήση τους, οι αγωνιζόμενοι υποχρεούνται να περάσουν από το κέντρο ελέγχου αθλητών για σωματική επιθεώρηση και έλεγχο εμφανίσεως από τον υπεύθυνο. Οι αθλητές δεν θα δείξουν σημεία δυσφορίας κατά τον έλεγχο, ούτε θα φέρουν αντικείμενα που ενδέχεται να βλάψουν τον αντίπαλό τους.
10.3 Είσοδος στον αγωνιστικό χώρο
Μετά τον έλεγχο, θα προσέλθει ο αθλητής στη ¨θέση προπονητή¨ με ένα προπονητή και ένα γιατρό ομάδας ( εάν υπάρχει).
10.4 Διαδικασία αγώνα.
1) Πριν την έναρξη της συνάντησης, ο κεντρικός διαιτητής δίνει παράγγελμα ¨Chung, Hong¨ και οι δύο αθλητές εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας τις κάσκες τους κάτω από τους αριστερούς τους βραχίονες.
2) Οι αθλητές στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλον και υπακούουν στα παραγγέλματα του διαιτητή ¨Cha-ryeot¨ (προσοχή) και ¨Kyeong-rye¨ (υπόκλιση). Η όρθια υπόκλιση πραγματοποιείται από την φυσιολογική όρθια στάση ¨Cha-ryeot¨, κλίνοντας εμπρός τη μέση σε γωνία μεγαλύτερη των 30 μοιρών, το κεφάλι σε γωνία μεγαλύτερη των 45 μοιρών και τις γροθιές σφιγμένες στα πλάγια των μηρών. Μετά τον χαιρετισμό οι αθλητές φορούν τις κάσκες τους.
3) Ο διαιτητής κηρύσσει την έναρξη του αγώνα με τα παραγγέλματα ¨Joon-bi¨ (έτοιμοι) και ¨Shi-jak¨ (αρχίστε) .
4) Ο αγώνας σε κάθε γύρο ξεκινάει με το παράγγελμα από τον διαιτητή ¨Shi-jak¨ (αρχίστε) και τελειώνει με το παράγγελμα ¨Keu-man¨ (σταματήστε). Ακόμα και αν ο διαιτητής δεν έχει κηρύξει ¨Keu-man¨, ο αγώνας θα θεωρείται ότι έχει τελειώσει λόγω παρέλευσης του καθοριζόμενου χρόνου διεξαγωγής του.
5) Μετά το πέρας του τελευταίου γύρου, οι αθλητές στέκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στις καθορισμένες θέσεις τους. Οι αθλητές βγάζουν τις κάσκες τους και ανταλλάσουν όρθια υπόκλιση, μόλις ο διαιτητής δώσει τα παραγγέλματα ¨Cha-ryeot¨ (προσοχή) και ¨Kyeong-rye¨ (υπόκλιση). Αμέσως μετά οι αθλητές περιμένουν σε όρθια θέση την απόφαση του διαιτητή για το αποτέλεσμα.
6) Ο διαιτητής ανακηρύσσει νικητή, σηκώνοντας το χέρι του από την πλευρά του νικητή.
7) Αποχώρηση των συμμετεχόντων.
10.5 Διαδικασία Διεξαγωγής ομαδικών αγώνων.
1) Και οι δύο ομάδες στέκονται η μία απέναντι από την άλλη σε στοίχιση γραμμής μπροστά από την 1η Γραμμή Ετοιμότητας.
2) Η διαδικασία πριν την έναρξη και μετά το τέλος κάθε αγώνα θα διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφο 5 αυτού του άρθρου.
3) Και οι δύο ομάδες αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο και στέκονται δίπλα στην προκαθορισμένη περιοχή αναμένοντας τον αγώνα του κάθε αθλητή.
4) αμέσως μετά το τέλος και του τελευταίου αγώνα οι δύο ομάδες στοιχίζονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στέκονται απέναντι η μία από την άλλη.
5) Ο διαιτητής θα ανακηρύξει νικήτρια ομάδα σηκώνοντας το χέρι του από την πλευρά αυτής που πέτυχε τις περισσότερες νίκες.

Άρθρο 11. Επιτρεπόμενες τεχνικές και περιοχές

11.1 Επιτρεπόμενες τεχνικές
1. Τεχνικά χτυπήματα γροθιάς: Επιτρέπονται τα κτυπήματα που καταφέρονται με μια καλά σφιγμένη γροθιά.
2. Τεχνικά κτυπήματα λακτισμάτων : Επιτρέπονται τα κτυπήματα που καταφέρονται με το πόδι, κάτω από το οστό του αστραγάλου.

11.2 Επιτρεπόμενες περιοχές
1. Κορμός: Στην περιοχή που καλύπτεται από τον θώρακα, επιτρέπονται τόσο τα τεχνικά κτυπήματα γροθιάς, όσο και οι τεχνικές λακτισμάτων. Ωστόσο, οι προαναφερθείσες τεχνικές δεν επιτρέπονται στη περιοχή της σπονδυλικής στήλης.
2. Κεφάλι : Η περιοχή πάνω από το κλειδοκόκαλο. Επιτρέπονται μόνο τεχνικές λακτισμάτων.

(Επεξήγηση 1)
¨Τεχνικά χτυπήματα γροθιάς¨: Στην παραδοσιακή Κορεάτικη ορολογία τεχνικών, ο όρος «pa run ju-mok», μπορεί να ερμηνευθεί σαν «σωστά σφιγμένη γροθιά». Έτσι το κτύπημα με το πρόσθιο μέρος του δείκτη και του μέσου μιας σωστά σφιγμένης γροθιάς επιτρέπεται, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γωνία, η τροχιά και η θέση της κατά το κτύπημα.
(Επεξήγηση #2)
¨Τεχνικά χτυπήματα λακτισμάτων¨: Κάθε λάκτισμα που γίνεται με το πόδι, από το οστό του αστραγάλου και κάτω είναι νόμιμο, ενώ οποιοδήποτε άλλο κτύπημα με την περόνη ή το γόνατο δεν είναι.
(Επεξήγηση #3)
¨Κορμός¨: Η περιοχή μεταξύ του ακρωμίου και του αρχίκου οστού της λεκάνης, αποτελεί επιτρεπόμενη περιοχή κτυπημάτων. Η νόμιμη αυτή περιοχή, οριοθετείται από την προστατευτική εξάρτυση του κορμού (θώρακας), η οποία φέρεται κατά την διάρκεια του αγώνα. Η ορθότητα του μεγέθους και της εφαρμογής της προστατευτικής αυτής εξαρτύσεως, καθορίζεται ανάλογα με την κατηγορία βάρους και τον τύπο του σώματος του αγωνιζόμενου και πρέπει να ελέγχεται αυστηρά από τους αρμοδίους.

Άρθρο 12. Έγκυροι βαθμοί

1) Νόμιμες περιοχές κατοχύρωσης βαθμού :
α) Κορμός: Η μπλε ή κόκκινη έγχρωμη περιοχή του θώρακα.
β) Το κεφάλι: Η περιοχή πάνω από τη κλείδα, δηλαδή ολόκληρο το μέρος του προσώπου περιλαμβανομένου και του πίσω μέρους του κεφαλιού.

2) Οι πόντοι κατακυρώνονται όταν οι επιτρεπόμενες τεχνικές καταφέρονται με ακρίβεια και δύναμη, στις νόμιμες περιοχές κατακύρωσης.
3) Οι έγκυροι πόντοι χωρίζονται ως ακολούθως:
α. Ένας (1) πόντος για επίθεση στο θώρακα.
β. Δύο (2) πόντοι για ένα έγκυρο περιστροφικό λάκτισμα στον θώρακα.
γ. Τρεις (3πόντοι για μία έγκυρη επίθεση στο κεφάλι.
4) Το αποτέλεσμα του αγώνα, θα είναι το άθροισμα των πόντων και των τριών γύρων.
5) ¨Ακύρωση πόντου¨: Όταν ένας αγωνιζόμενος επιτίθεται και σκοράρει χρησιμοποιώντας απαγορευμένη ενέργεια, ο πόντος θα ακυρώνεται.
(Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαιτησία)
Όταν οποιοδήποτε μέρος του ποδιού αγγίξει το κεφάλι του αντιπάλου, θα μετράει σαν έγκυρος πόντος.
(Επεξήγηση #1)
¨Ακρίβεια¨: Ακρίβεια μιας νόμιμης επιθετικής τεχνικής, ορίζεται η πλήρης επαφή εντός των ορίων μιας καθορισμένης περιοχής στόχου.
(Επεξήγηση #2)
¨Δύναμη¨:
α. Προστατευτική εξάρτυση κορμού, χωρίς ηλεκτρονικούς αισθητήρες: Η ικανή ισχύς καθίστανται εμφανής από την απότομη μετακίνηση του σώματος του αγωνιζομένου, που δέχτηκε το κτύπημα.
β. Με την χρήση ηλεκτρονικής προστατευτικής εξαρτύσεως: Τα κριτήρια ισχύος του κτυπήματος που καταγράφονται από την ηλεκτρονική μέθοδο βαθμολόγησης κατακύρωσης πόντων, εξαρτώνται από την κατηγορία βάρους και το φύλο των αγωνιζομένων.
(Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαιτησία)
§ Το κριτήριο για την κατακύρωση πόντων καλείται ¨kye-soo¨:
Όταν ο αγωνιζόμενος, βρίσκεται σε κατάσταση knocked down, ο διαιτητής πρώτα θα ελέγξει την κατάσταση του αγωνιζόμενου και μετά θα αρχίσει το μέτρημα.
§ Τα κριτήρια του «knocked down» θα είναι σύμφωνα με το άρθρο 17.
(Επεξήγηση #3)
¨Ακύρωση βαθμού¨: Είναι κανόνας ότι οι πόντοι που επιτυγχάνονται με εφαρμογή απαγορευμένων τεχνικών ή μεθόδων δεν κατακυρώνονται. Στην περίπτωση όμως που συμβεί, ο διαιτητής οφείλει να ακυρώσει τον πόντο με την ανάλογη χειρονομία και να επιβάλλει την ενδεδειγμένη ποινή.
(Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαιτησία)
Στην παραπάνω περίπτωση, ο διαιτητής θα κηρύξει αμέσως ¨kal-yeo¨ και αφού ακυρώσει τον πόντο με την ανάλογη χειρονομία θα επιβάλλει την ενδεδειγμένη ποινή.

Άρθρο 13. Κατακύρωση βαθμών και ανακοίνωση αποτελεσμάτων

1) Η καταγραφή και κοινοποίηση των έγκυρων πόντων θα είναι άμεση.
2) Όταν γίνεται χρήση απλών προστατευτικών εξαρτύσεων, οι έγκυροι πόντοι θα καταγράφονται άμεσα από κάθε κριτή, είτε στο ηλεκτρονικό όργανο καταγραφής, είτε σε φύλλο καταγραφής πόντων.
3) Όταν γίνεται χρήση ηλεκτρονικών προστατευτικών εξαρτύσεων :
1. Οι έγκυροι πόντοι που επιτυγχάνονται με κτυπήματα στο μέσον του κορμού, καταγράφονται αυτόματα από τον πομπό των ηλεκτρονικών εξαρτύσεων.
2. Οι έγκυροι πόντοι που επιτυγχάνονται με χτυπήματα στο κεφάλι, καταγράφονται από κάθε κριτή, είτε στο ηλεκτρονικό όργανο καταγραφής, είτε στο φύλλο καταγραφής πόντων.
4) Είτε χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό σύστημα βαθμολόγησης είτε έντυπο καταγραφής πόντων του κριτή, έγκυροι πόντοι είναι αυτοί που αναγνωρίζονται από τρεις ή περισσότερους κριτές.
(Ερμηνεία)
Οι ηλεκτρονικοί θώρακες πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό, έτσι ώστε να διασφαλίζονται δίκαια αποτελέσματα αγώνων.
(Ερμηνεία)
Βασική αρχή των κανονισμών αυτών είναι η άμεση κατοχύρωση των πόντων. Αυτή η αρχή πρέπει να ακολουθείται ανεξάρτητα από την μέθοδο βαθμολόγησης που χρησιμοποιείται.
(Επεξήγηση #1)
¨Η καταγραφή των βαθμών θα είναι άμεση¨: Άμεση καταγραφή της βαθμολογίας σημαίνει την κατοχύρωση των πόντων αμέσως μετά την επίτευξη τους.. Οι πόντοι που κατοχυρώνονται μετά την πάροδο του χρόνου καταγραφής τους δεν θεωρούνται έγκυροι.
(Επεξήγηση #2)
¨Η κοινοποίηση των έγκυρων πόντων θα είναι άμεση¨: Ο πόντος που κατακυρώνεται από τους κριτές θα αναγράφεται αμέσως στο πίνακα του σκορ.
(Επεξήγηση #3)
¨Χρήση απλών προστατευτικών εξαρτύσεων¨: Η τελική βαθμολογία πρέπει πάντα να είναι σύμφωνη με την γνώμη των κριτών. Πρέπει να υπάρχει εξοπλισμός που θα διαβιβάζει αυτόματα έναν έγκυρο πόντο στον πίνακα του σκορ. Εν τούτοις όταν δεν υφίσταται ηλεκτρονικός εξοπλισμός, οι πόντοι θα καταγράφονται άμεσα στο έντυπο καταγραφής πόντων των κριτών και θα κοινοποιούνται μετά το τέλος του κάθε γύρου.

(Επεξήγηση #4)
¨Χρήση ηλεκτρονικών προστατευτικών εξαρτύσεων¨: Οι τεχνικές που καταφέρουν κτυπήματα στην ηλεκτρονική προστατευτική εξάρτυση, καταγράφονται αυτόματα. Οι κριτές καταγράφουν τους πόντους, που συνεπεία κτυπημάτων στο πρόσωπο ή σε τμήματα της προστατευτικής εξαρτύσεως, έξω από τα όρια των περιοχών κατακύρωσης βαθμού.
(Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαιτησία)
Οι κριτές πρέπει να ακολουθούν την βασική αρχή της άμεσης κατοχύρωσης της βαθμολογίας ανεξάρτητα από το σύστημα της βαθμολόγησης. Η καταγραφή πόντου στο τέλος του γύρου είναι παραβίαση αυτής της αρχής..

Άρθρο 14. Απαγορευμένες ενέργειες και Ποινές

1) Οι ποινές που επιβάλλονται για απαγορευμένες ενέργειες, θα κοινοποιούνται από τον διαιτητή.
2) Οι ποινές διακρίνονται σε ¨Kyong-go¨ (προειδοποιητική ποινή) και σε ¨Gam-jeom¨ (Αφαιρετική ποινή).
3) Δύο ¨kyong-go¨ μετρούν σαν πρόσθεση ενός πόντου στον αντίπαλο αθλητή. Όμως σε περίπτωση που ο αριθμός των ¨kyong-go¨ είναι μονός, τότε δεν θα προσμετρείται στο γενικό σύνολο.
4) Κάθε ¨Gam-jeom¨ θα μετράει σαν επιπλέον ένας (1) βαθμός για τον αντίπαλο αθλητή.
5) Απαγορευμένες ενέργειες
Οι παρακάτω ενέργειες χαρακτηριζονται απαγορευμένες και θα τιμωρούνται με ποινή ¨Kyong-gο¨:
α. Παραβίαση της περιμετρικής γραμμής,
β. Αποφυγή αντιπάλου, με γύρισμα πλάτης,
γ. Πτώση,
δ. Αποφυγή αγώνα,
ε. Αρπάγη, Εναγκαλισμός, Κράτημα ή Σπρώξιμο αντιπάλου,
στ. Επίθεση κάτω από την μέση,
ζ. Προσποιητός τραυματισμός.,
η. Καταφορά χτυπήματος με το γόνατο ή το κεφάλι,
θ. Χτύπημα με το χέρι κατά του προσώπου του αντιπάλου,
ι. Διακοπή της εξέλιξης του αγώνα από τον αθλητή ή τον προπονητή,
κ. Παρενόχληση της επίθεσης του αντιπάλου, είτε σηκώνοντας το γόνατο, είτε τεντώνοντας επανειλημμένα το πόδι,
Οι παρακάτω ενέργειες χαρακτηριζονται απαγορευμένες και θα τιμωρούνται με ποινή ¨Gam-jeom¨:

α. Επίθεση στον αντίπαλο μετά την κήρυξη ¨Kal-yeo¨ από το διαιτητή,
β. Επίθεση κατά του πεσμένου αντιπάλου,
γ. Ανατροπή του αντιπάλου πιάνοντας του το πόδι στο αέρα με το μπράτσο ή σπρώχνοντας τον αντίπαλο με τα χέρια,
δ. Εκούσια επίθεση κατά του προσώπου του αντιπάλου με το χέρι,
ε. Διακοπή της εξέλιξης του αγώνα από τον προπονητή ή τον αθλητή,
ζ. Βίαια ή ακραία σχόλια ή συμπεριφορά εκ μέρους του προπονητή ή του αθλητή.
6) Όταν ο αθλητής εσκεμμένα αρνηθεί να εφαρμόσει τους Κανονισμούς Αγώνων ή τις εντολές του διαιτητή, τότε ο διαιτητής μπορεί να ανακηρύξει τον αθλητή ηττημένο λόγω αποκλεισμού μετά από ένα (1) λεπτό.
7) Όταν κάποιος αγωνιζόμενος τιμωρηθεί με οκτώ (8)¨Kyong-go¨ ή με τέσσερα (4) ¨Gam-jeom¨, ή σε συνδιασμό τους συμπληρώνοντας έτσι μείον τέσσερις (4) βαθμού ποινής, τότε ο διαιτητής υποχρεούται να κηρύξει τον αθλητή ηττημένο.
8) Κάθε ¨kyong-go¨ και ¨Gam-jeom¨ προσμετρείται στην συνολική βαθμολογία των τριών γύρων.
9) Όταν ο διαιτητής θελήσει να δώσει οποιαδήποτε ποινή, σταματά το χρόνο του αγώνα λέγοντας ¨si-gan¨ και τελειώνοντας η διαδικασία απόδοση της ποινής λέει ¨kye-sok¨, δηλαδή συνέχιση του αγώνα.

(Ερμηνεία)
Αντικειμενικοί σκοποί που οδήγησαν στην καθιέρωση των απαγορευμένων ενεργειών και ποινών είναι:
1) Η προστασία των αγωνιζομένων,
2) Η εξασφάλιση της δίκαιης διεξαγωγής των συναντήσεων,
3) Η ενθάρρυνση των ενδεδειγμένων ή ιδανικών τεχνικών,
(Επεξήγηση #1)
Δύο kyong-go μετρούν σαν πρόσθεση ενός (1) πόντου στον αντίπαλο αθλητή. Όμως σε περίπτωση που ο τελικός αριθμός των είναι μονός τότε δεν θα προσμετρείται στο γενικό σύνολο το μονό ¨kyong-go¨.
Κάθε δύο ¨kyong-go¨ μετρούν σαν ένας επιπλέον πόντος, για τον αντίπαλο αθλητή ανεξάρτητα από το εάν οι ποινές επιβλήθηκαν για όμοιες ή διαφορετικές παραβάσεις και ανεξάρτητα από το γύρο που σημειώθηκαν οι παραβάσεις αυτές.

(Επεξήγηση 2)
Απαγορευμένες ενέργειες που τιμωρούνται με ποινή ¨Kyong-go¨:
1. Παραβίαση της περιμετρικής γραμμής
Όταν και τα δύο πόδια του αγωνιζόμενου παραβιάσουν την περιμετρική γραμμή, ο διαιτητής θα δώσει ¨kyong-go¨ αμέσως. Ο διαιτητής δεν θα δίνει ποινή ¨Kyong-go¨ εάν ο αγωνιζόμενος παραβιάσει την περιμετρική γραμμή σαν αποτέλεσμα απαγορευμένης ενέργειας από τον αντίπαλο αγωνιζόμενο.

2. Αποφυγή αντιπάλου, με γύρισμα της πλάτης
Η ενέργεια αυτή περιλαμβάνει το γύρισμα της πλάτης με σκοπό την αποφυγή επιθέσεως του αντιπάλου και οι λόγοι που την καθιστούν αξιόποινη, είναι η έλλειψη σωστής αγωνιστικής νοοτροπίας και το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή εμπεριέχει κινδύνους που ενδέχεται να επιφέρουν σοβαρούς τραυματισμούς. Η ίδια ποινή επίσης δίνεται και για την προσπάθεια αποφυγής της τεχνικής του αντιπάλου με σκύψιμο ή επίκυψη.

3. Πτώση
Δίνεται αμέσως ¨kyong-go¨ στην περίπτωση εσκεμμένης πτώσης. Στην περίπτωση που ένας αγωνιζόμενος πέσει, κατόπιν συνέπειας απαγορευμένης ενέργειας του αντιπάλου του, η ποινή ¨kyong-go¨ δεν θα δοθεί στον αγωνιζόμενο που έπεσε, αλλά στον αντίπαλο που προξένησε την πτώση. Στην περίπτωση ακούσιας πτώσης εξαιτίας επαφής με τον αντίπαλο, το ¨kyong-go¨ θα δίνεται μόνο εάν επαναληφθεί η συγκεκριμένη ενέργεια. Για ακούσια πτώση των αθλητών λόγω ανταλλαγής τεχνικών στον αγώνα, δεν δίνεται καμία ποινή.

4. Αποφυγή αγώνα ή παθητικό παιγνίδι
Αυτή η ενέργεια περιλαμβάνει τη πρόθεση μη πραγματοποίησης επίθεσης. Ποινή θα δίνεται στον αθλητή που επανειλημμένα παρουσιάζει αυτή την διάθεση. Όμως ο διαιτητής θα πρέπει να ξεχωρίζει την εσκεμμένη αποφυγή αγώνα, από την αμυντικογενή τακτική που εφαρμόζει ο αγωνιζόμενος. Σ΄ αυτήν την περίπτωση δεν θα δίνεται ποινή. Εάν και οι δύο αθλητές παραμένουν αδρανείς για διάστημα πέντε (5) δευτερόλεπτα , ο κεντρικός διαιτητής θα δώσει το παράγγελμα «Αγωνιστείτε» . Μία ποινή ¨kyong-go¨ θα δοθεί ή και στους δύο αθλητές εάν δεν υπάρχει δραστηριότητα από αυτούς 10 δευτερόλεπτα μετά το παράγγελμα που δόθηκε, ή στον αθλητή που κινήθηκε προς τα πίσω από την αρχική θέση 10 δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία του παραγγέλματος.

5.Αρπαγή, πιάσιμο, σπρώξιμο αντιπάλου
Περιλαμβάνει αρπαγή οποιουδήποτε μέρους του σώματός, της εμφανίσεως ή της προστατευτικής εξαρτύσεως του αντιπάλου με τα χέρια. Η ενέργεια αυτή επίσης περιλαμβάνει το κράτημα των κάτω άκρων ή την αγκίστρωση τους, χρησιμοποιώντας τους πήχεις.
Πιάσιμο (κλείσιμο) του σώματος του αντιπάλου χρησιμοποιώντας τους βραχίονες, με σκοπό την παρεμπόδιση της κίνησής του. Εάν κατά την διάρκεια του αγώνα ο βραχίονας περιβάλλει τους ώμους ή το σώμα γενικότερα του αντιπάλου για τους προαναφερθέντες σκοπούς, τότε πρέπει να επιβληθεί ποινή.
Το σπρώξιμο είτε για να χάσει την ισορροπία του ο αντίπαλος και να κερδίσει πλεονέκτημα στην επίθεση ο αγωνιζόμενος, είτε για να εμποδιστεί η επίθεση του αντιπάλου τιμωρείται. Έτσι απαγορεύεται το σπρώξιμο με την παλάμη, τον αγκώνα, τον ώμο, τον θώρακα ή την κάσκα κ.λ.π.

6. Επίθεση κάτω από την μέση
Το άρθρο αυτό ισχύει για περιπτώσεις εσκεμμένης επίθεσης σε οποιοδήποτε μέρος βρίσκεται κάτω από την μέση. Όταν το κτύπημα κάτω από την μέση εκδηλωθεί κατά την διάρκεια ανταλλαγής τεχνικών, δεν επιβάλλεται ποινή. Το άρθρο αυτό ισχύει επίσης και για δυνατά κτυπήματα ή για πατήματα σε κάθε μέρος του μηρού, του γόνατου ή της κνήμης, με σκοπό την παρεμπόδιση της τεχνικής του αντιπάλου.

7. Προσποιητός τραυματισμός
Το άρθρο αυτό αποσκοπεί στο να τιμωρήσει την έλλειψη πνεύματος έντιμου συναγωνισμού. Τούτο περιλαμβάνει την μεγαλοποίηση ενός τραυματισμού ή την προσποίηση υπερβολικού πόνου σε κάποιο μέρος του σώματος που δεν κτυπήθηκε, με σκοπό να υποδειχθεί ως αντικανονική η ενέργεια του αντιπάλου. Επίσης περιλαμβάνεται και η μεγαλοποίηση πόνου με σκοπό την παρέλευση χρόνου. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, ο διαιτητής θα υποδείξει την συνέχιση του αγώνα στον αγωνιζόμενο δύο φορές σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων και μετά θα δώσει ¨kyong-go¨, εκτός εάν στο μεταξύ ο αγωνιζόμενος υπακούσει τις οδηγίες του.

8. Καταφορά κτυπήματος με το κεφάλι ή το γόνατο
Το άρθρο αυτό αναφέρεται στην εκούσια καταφορά κτυπήματος με το κεφάλι ή το γόνατο, όταν οι αντίπαλοι βρίσκονται ο ένας κοντά στον άλλον. Όμως, ενέργειες που οφείλονται σε κτύπημα σαν τις ακόλουθες δεν μπορούν να τιμωρηθούν από τις διατάξεις του παρόντος.
α. Απότομο πλησίασμα του αντιπάλου τη στιγμή που ο αγωνιζόμενος εκτελεί επίθεση και
β. Αναπόφευκτη καταφορά κτυπήματος από απροσεξία λόγω της απόστασης που βρίσκονται οι δύο αντίπαλοι.

9. Κτύπημα κατά του προσώπου του αντιπάλου με τα χέρια
Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει την καταφορά κτυπημάτων κατά του προσώπου του αντιπάλου με το χέρι (γροθιά), τον καρπό, τον βραχίονα ή τον αγκώνα. Ωστόσο, εάν ο αντίπαλος αγωνίζεται με σκυφτό το κεφάλι ή απρόσεκτα στρίψει το κορμί του και κτυπηθεί με το χέρι του αγωνιζομένου, τότε δεν επιβάλλεται ποινή.

10. Απρεπείς εκφράσεις ή άλλη πράξη παρεμπόδισης του αγώνα από τον αθλητή ή τον προπονητή του
Σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνονται συμπεριφορές ή ενέργειες που είναι ανεπίτρεπτες για ένα αθλητή ή προπονητή που εξασκείται στο Ταεκβοντό. Οι ενεργειες είναι οι ακόλουθες :
α. Οποιαδήποτε ενέργεια που παρεμποδίζει την εξέλιξη του αγώνα,
β. Οποιαδήποτε ενέργεια ή συμπεριφορά που κριτικάρει τις αποφάσεις του διαιτητή,
γ. Σωματική ή λεκτική συμπεριφορά που προσβάλει τον αντίπαλο αθλητή ή τον προπονητή,
δ. Δυνατό ή υπερβολικό (φωνάζοντας ) κοουτσάρισμα,
ε. Όταν μία ανεπιθύμητη ενέργεια ή συμπεριφορά σχετικά με τον αγώνα που γίνεται και δεν κινείται σε επιτρεπτά όρια.
Αυτό το άρθρο έχει σχέση με το αντίστοιχο της ποινής ¨Gam-Jeom¨ που αφορά όμως, τη σοβαρότερες ή επαναλαμβανόμενες πράξεις απρεπούς συμπεριφοράς. Ο διαχωρισμός των παραπάνω περιπτώσεων και της δριμύτητας τους εναπόκειται στην κρίση του διαιτητή και αυτός επιβάλλει την ανάλογη σε βαρύτητα ποινή.
Όταν υπάρχει άσχημη διαγωγή από τον αθλητή ή τον προπονητή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο διαιτητής μπορεί αμέσως να δώσει ποινή και αυτή η ποινή προσμετρείται στα αποτελέσματα του επόμενου γύρου.

11. Παρεμπόδιση επίθεσης του αντιπάλου
Υψώνοντας το γόνατο για την αποφυγή μίας έγκυρης επίθεσης ή τεντώνοντας επανειλημμένα το πόδι εμποδίζοντας την εξέλιξη μιας επίθεσης είναι μία απαγορευμένη ενέργεια.
(Επεξήγηση #3)
Απαγορευμένες ενέργειες που τιμωρούνται με ποινή Gam-Jeom:
1. Εκούσια επίθεση σε αντίπαλο μετά το kal-yeo
Η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω της μεγάλης πιθανότητας τραυματισμού του αντιπάλου. Ο κίνδυνος προέρχεται από :
α. Μετά την ανακοίνωση ¨kal-yeo¨ από τον διαιτητή ο αντίπαλος βρίσκεται σε κατάστασης ηρεμίας άρα και σε προφανή αδυναμία άμυνας,
β. Η δύναμη οποιασδήποτε τεχνικής καταφέρεται κατά αντιπάλου σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να επιφέρει σοβαρό τραυματισμό, ενώ αντίκεινται στο πνεύμα του Ταεκβοντό και επομένως, αντενδείκνυνται για το αγωνιστικό Ταεκβοντό.
Η ποινή ¨gam-jeom¨ δίνεται και στην περίπτωση που ο αντίπαλος δείξει πρόθεση να χτυπήσει τον ¨σταματημένο¨ αγωνιζόμενο.
2. Επίθεση κατά πεσμένου αντιπάλου
Η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, λόγω της μεγάλης πιθανότητας τραυματισμού του αντιπάλου. Ο κίνδυνος προέρχεται από :
α. Το γεγονός ότι ο πεσμένος αντίπαλος βρίσκεται σε αδυναμία άμυνας,
β. Το γεγονός ότι η δύναμη οποιασδήποτε τεχνικής καταφέρεται κατά πεσμένου αντιπάλου, ενισχύεται λόγω της θέσεως του αγωνιζομένου. Οι βίαιες αυτές ενέργειες κατά του πεσμένου αντιπάλου, αντίκεινται στο πνεύμα του Ταεκβοντό και επομένως, αντενδείκνυνται για το αγωνιστικό Ταεκβοντό.
Η ποινή ¨gam-jeom¨ δίνεται και στην περίπτωση που ο αντίπαλος δείξει πρόθεση να χτυπήσει τον πεσμένο αντίπαλο.

3. Εκούσια ρίψη του αντιπάλου, συνέπεια κρατήματος του ποδιού του επιτιθέμενου στον αέρα με τον βραχίονα ή σπρώξιμο του αντιπάλου με το χέρι
Ενέργεια που δηλώνει πιάσιμο του αντίπαλου ποδιού την ώρα της επίθεσης και πετώντας τον αντίπαλο κάτω ή σπρώχνοντας τον αντίπαλο με τα χέρια.

4. Βίαιη επίθεση κατά του προσώπου του αντιπάλου με τα χέρια
Ποινή Gam-Jeom θα δίνεται κατά την κρίση του διαιτητή στον επιτιθέμενο που θα προβεί σε κάποια από τις κάτωθι ενέργειες :
α. Όταν το σημείο που ξεκινά η γροθιά είναι πάνω από τους ώμους.
β. Όταν η γροθιά έχει ανάστροφη φορά (από κάτω προς τα πάνω), και
γ. Όταν η επίθεση γίνεται από πολύ κοντινή απόσταση, με σκοπό να προκαλέσει τραυματισμό, όχι σαν μέρος ανταλλαγής επιτρεπόμενων τεχνικών.

5. Διακοπή της εξελίξεως του αγώνα από τον αγωνιζόμενο ή από τον προπονητή του
Το άρθρο αυτό περιλαμβάνει παραβάσεις όπως:
α. Όταν ο προπονητής εγκαταλείπει την προβλεπόμενη θέση του κατά την διάρκεια του αγώνα προκαλώντας αναταραχή ή εγκαταλείπει εσκεμμένα τον αγωνιστικό χώρο,
β. Όταν ο προπονητής περιφέρεται γύρω από την αγωνιστική περιοχή, με σκοπό να διακόψει την εξέλιξη του αγώνα ή διαμαρτύρεται για την κρίση του διαιτητή,
γ. Όταν ο προπονητής ή ο αθλητής απειλεί τους διαιτητές, και
δ. Όταν ο προπονητής ή ο αθλητής διαμαρτύρονται με παράνομο τρόπο διακόπτοντας την εξέλιξη του αγώνα.

6. Βίαιες ή υπερβολικές παρατηρήσεις ή συμπεριφορά εκ μέρους του αθλητή ή του προπονητή
(Αναφορά στο άρθρο 10 των ποινών ¨Kyong-go¨) .
(Επεξήγηση #4)
¨Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να κηρύξει τον αγωνιζόμενο ηττημένο λόγω ποινής¨: Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να κηρύξει κάποιον ηττημένο, χωρίς την συγκέντρωση οκτώ (8) ¨Kyong-go¨ ή τεσσάρων (4) ¨Gam-jeom¨, όταν τόσο ο ίδιος, όσο και ο προπονητής του αγνοούν ή παραβαίνουν τις θεμελιώδεις αρχές της αθλητικής συμπεριφοράς και των αγωνιστικών κανονισμών ή τις οδηγίες του διαιτητή.
Ειδικά όταν ο αγωνιζόμενος δείχνει την πρόθεση να τραυματίσει ή να διαπράξει κατάφωρη παράβαση, παρά τις προειδοποιητικές οδηγίες του διαιτητή, τότε ο αγωνιζόμενος πρέπει αμέσως να κηρύσσεται ηττημένος λόγω ποινών.
(Επεξήγηση #5)
Όταν κάποιος αθλητής τιμωρηθεί με οκτώ (8) ¨Kynog-go¨ ή με τέσσερα (4) ¨Gam-jeom¨, τότε αυτόματα ανακηρύσσεται ηττημένος. Σ΄ αυτή την περίπτωση ο διαιτητής υποχρεούται να κηρύξει τον αντίπαλο αθλητή νικητή.

Άρθρο 15. Ξαφνικός θάνατος και απόφαση υπεροχής

1. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφασισθεί ο νικητής μετά το πέρας

των 3 γύρων, τότε διεξάγεται και τέταρτος γύρος.
2. Ο πρώτος αθλητής που θα επιτύχει πόντο στον έξτρα γύρο θα ανακηρύσσεται νικητής.
3. Σε περίπτωση που κανείς αθλητής δεν πέτυχε πόντο μετά την συμπλήρωση του 4ου γύρου, ο νικητής θα αποφασίζεται ¨λόγω υπεροχής¨, από τον διαιτητή και τους κριτές του αγώνα. Η τελική απόφαση θα βασίζεται στην αγωνιστική συμπεριφορά των αγωνιζομένων μόνο στον 4ο γύρο.
(Επεξήγηση #1)
Η απόφαση της υπεροχής θα βασίζεται στις πρωτοβουλίες που πήραν οι αθλητές κατά τη διάρκεια του τέταρτου γύρου. Η υπεροχή ενός αγωνιζομένου έναντι του άλλου κρίνεται ως εξής: α) Από την επιθετικότητα που επιδεικνύει, β) Από την εφαρμογή των περισσοτέρων τεχνικών, γ) Από την χρήση πιο εξελιγμένων τεχνικών που συμπεριλαμβάνουν δυσκολία και πολυπλοκότητα και δ) Από την καλύτερη αθλητική συμπεριφορά του κατά την διάρκεια του αγώνα.
(Οδηγίες για την διαιτησία)
Η διαδικασία για την απόφαση υπεροχής είναι ακόλουθη:
1. Πριν τον αγώνα ο διαιτητής και οι κριτές του αγώνα, πρέπει να έχουν μαζί τους την κάρτα υπεροχής.
2. Σε περίπτωση απόφασης υπεροχής ο διαιτητής πρέπει να αναφωνήσει ¨Woo-se-girok¨ ( καταγραφή υπεροχής).
3. Με την αναφώνηση του διαιτητή οι κριτές πρέπει να καταγράψουν στο έντυπο υπεροχής το νικητή μέσα σε δέκα (10) δευτερόλεπτα. Κατόπιν να το υπογράψουν και να το δώσουν στον διαιτητή.
4. Ο διαιτητής πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα έντυπα υπεροχής και να καταγράψει το τελικό αποτέλεσμα στο δικό του έντυπο. Αμέσως μετά να ανακοινώσει το νικητή.
5. Μετά την ανάδειξη του νικητή, ο διαιτητής πρέπει να παραδώσει τα έντυπα υπεροχής στον καταγραφών και αυτός με τη σειρά του να τα υποβάλλει στον Τεχνικό Απεσταλμένο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.

Άρθρο 16. Αποφάσεις

1. Νίκη με νοκ-αουτ.
2. Νίκη με διακοπή του αγώνα από τον διαιτητή. ( RSC)
3. Νίκη με τελικό σκορ ή υπεροχή
4. Νίκη με αποχώρηση
5. Νίκη με αποκλεισμό
6. Νίκη με ποινική απόφαση του διαιτητή


(Επεξήγηση #1)
Νίκη με Νοκ - Αουτ
Ο διαιτητής θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα αυτό, όταν ένας αθλητής κατόπιν νομίμου κτυπήματος του αντιπάλου του δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα μετά το μέτρημα 8 (¨Yeo - dul¨). Όταν δε, ο διαιτητής διαπιστώσει ότι ο αθλητής δεν μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα λόγω της δριμύτητας του κτυπήματος, τότε μπορεί να ανακοινώσει το αποτέλεσμα και πριν την παρέλευση των δέκα (10) δευτερολέπτων.
(Επεξήγηση #2)
Διακοπή του αγώνα από τον διαιτητή
Εάν κατά την κρίση του διαιτητή ή του Ιατρού Αγώνων ο αθλητής αδυνατεί να συνεχίσει, ακόμη και μετά την παρέλευση ενός λεπτού(¨key-shi¨), ή αγνοεί την εντολή του διαιτητή να συνεχίσει, τότε ο διαιτητής μπορεί να κηρύξει την διακοπή του αγώνα και να ανακηρύξει τον άλλον αθλητή νικητή.

(Επεξήγηση #3)
Νίκη με αποχώρηση
Ο νικητής καθορίζεται με την αποχώρηση του αντιπάλου του,
α. Όταν αυτός αποχωρεί από τον αγώνα εξ΄ αιτίας τραυματισμού ή άλλων λόγων,
β. Όταν δεν επανέρχεται στον αγώνα μετά το διάλειμμα ή αδυνατεί να ανταποκριθεί στην κλήση έναρξης του αγώνα,
γ. Όταν ο προπονητής του ρίχνει πετσέτα, με σκοπό την λήξη του αγώνα.
(Επεξήγηση #4)
Νίκη με αποκλεισμό
Είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας ενός αθλητού να πιάσει την κατηγορία βάρους κατά το ζύγισμα, ή της μη πληρώσεως των προϋποθέσεων συμμετοχής πριν τον αγώνα.

(Επεξήγηση #5)
Νίκη με ποινική απόφαση του διαιτητή
Αυτό το αποτέλεσμα ανακοινώνεται από τον διαιτητή μετά την συγκέντρωση οκτώ (8) ¨Kyong-go¨ ή τεσσάρων (4) ¨Gam-jeom¨ ή βάσει της απόφασης του διαιτητή σύμφωνα με το άρθρο 14 /παράγραφος 6 του κανονισμού αγώνων.

Άρθρο 17. Νοκ-Ντάουν (Κnock Down)

1. Όταν κάποιο τμήμα του σώματος, πλην του πέλματος του ποδιού, ακουμπήσει το δάπεδο, εξαιτίας της δυνάμεως της τεχνικής που κατάφερε ο αντίπαλός του.
2. Όταν κάποιος αθλητής είναι ζαλισμένος και δεν δείχνει διάθεση ή ικανότητα να συνεχίσει τον αγώνα.
3. Όταν ο διαιτητής κρίνει ότι ο αγώνας δεν μπορεί να συνεχισθεί εξαιτίας της καταφοράς ισχυρής νόμιμης τεχνικής.
(Ερμηνεία)
Το Νοκ-Ντάουν ορίζεται σαν κατάσταση κατά την οποία ο αγωνιζόμενος πέφτει στο δάπεδο, ή ζαλίζεται, ή αδυνατεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις του αγώνα, λόγω κάποιου κτυπήματος. Ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι προαναφερθείσες ενδείξεις, ο διαιτητής μπορεί να ερμηνεύσει σαν Νοκ-Ντάουν, την κατάσταση κατά την οποία, συνέπεια επαφής, θα ήταν επικίνδυνη η συνέχιση του αγώνα, ή όταν συντρέχουν λόγοι ασφάλειας του αγωνιζόμενου αθλητή.

Άρθρο 18. Διαδικασίες σε περίπτωση Νοκ-Ντάουν

1. Όταν κάποιος αγωνιζόμενος πέφτει κάτω εξ΄ αιτίας νόμιμης επιθέσεως του αντιπάλου του, τότε ο διαιτητής πρέπει να λαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:
α. Ο διαιτητής θα απομακρύνει τον επιτιθέμενο από τον πεσμένο αγωνιζόμενο, κηρύσσοντας ¨kal-yeo¨ ( διακοπή).
β. Ο διαιτητής θα μετρήσει δυνατά από το ¨Ha-nah¨ (ένα) μέχρι το ¨yeol¨ (δέκα), ανά διαστήματα του ενός δευτερολέπτου. Συγχρόνως με κατάλληλες χειρονομίες θα υποδεικνύει την παρέλευση του χρόνου.
γ. Σε περίπτωση κατά την οποία ο πεσμένος αγωνιζόμενος σηκωθεί κατά την διάρκεια του μετρήματος και επιθυμεί να συνεχίσει τον αγώνα, ο διαιτητής θα συνεχίσει το μέτρημα μέχρι το ¨yeo-dul¨ (οκτώ), για να ανακτήσει ο αγωνιζόμενος πλήρως τις δυνάμεις του. Στην συνέχεια ο διαιτητής θα επιβεβαιώσει εάν ο αγωνιζόμενος έχει πράγματι ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα επιτρέψει την συνέχιση του αγώνα, κηρύσσοντας ¨kye-shok¨ (συνεχίστε).
δ. Εάν ο αθλητής που έπεσε, δεν επιδείξει την θέληση να συνεχίσει τον αγώνα όταν η μέτρηση φτάσει στο¨yeo-dul¨ (οκτώ) ,τότε ο διαιτητής θα ανακηρύξει τον άλλον αγωνιζόμενο νικητή με Νοκ-Αουτ.
ε. Το μέτρημα συνεχίζεται και μετά το πέρας του γύρου ή την λήξη του αγώνα.
ζ. Σε περίπτωση που πέσουν κάτω και οι δύο αθλητές, ο διαιτητής θα συνεχίσει να μετράει, μέχρι ο ένας από τους δύο αγωνιζόμενους αθλητές ανακτήσει πλήρως την δύναμη του.
η. Εάν κανένας από τους δύο αθλητές δεν έχει ανακτήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις δυνάμεις του, όταν ο διαιτητής φθάσει στο ¨yeol¨ (δέκα), τότε νικητής θεωρείται ο αγωνιζόμενος αθλητής που προηγείται στην βαθμολογία πριν το Νοκ-Ντάουν.
θ. Όταν ο διαιτητής κρίνει ότι ο αντίπαλος δεν μπορεί να συνεχίσει, τότε ανακηρύσσει τον αγωνιζόμενο νικητή είτε χωρίς μέτρημα, είτε κατά την διάρκεια του μετρήματος.
2. ¨Διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά το πέρας του αγώνα¨:
Όταν κάποιος αγωνιζόμενος πέσει Νοκ-Άουτ εξ΄ αιτίας κτυπήματος στο κεφάλι, τότε επιτρέπεται να λάβει μέρος σε αγώνες για τις επόμενες 30 ημέρες μόνο με τη γραπτή βεβαίωση του Ιατρού της Ομοσποδίας Ταεκβοντό.
(Επεξήγηση #1)
¨Απομάκρυνση του επιτιθέμενου¨:
Στην περίπτωση αυτή, ο αγωνιζόμενος υποχρεούται να επιστρέψει στη θέση του. Εάν όμως ο αντίπαλος βρίσκεται πεσμένος πάνω ή κοντά στη θέση του αγωνιζόμενου, τότε αυτός θα περιμένει στην γραμμή ετοιμότητας, μπροστά από την θέση του προπονητή του.
(Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαιτησία)
Ο διαιτητής πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει ξαφνικά μία περίπτωση Νοκ-Ντάουν ή μία περίπτωση που ο αθλητής να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση λόγω κάποιου ισχυρού κτυπήματος του αντιπάλου. Στην περίπτωση αυτή, ο διαιτητής πρέπει να κηρύξει ¨kal-yeo¨ και να αρχίσει το μέτρημα χωρίς κανένα δισταγμό.
(Επεξήγηση #2)
¨Σε περίπτωση κατά την οποία, ο πεσμένος αγωνιζόμενος σηκωθεί κατά την διάρκεια του μετρήματος και επιθυμεί να συνεχίσει τον αγώνα¨:
Ο κύριος σκοπός του μετρήματος, είναι η προστασία του αγωνιζόμενου. Ακόμη και εάν ο αγωνιζόμενος επιθυμεί να συνεχίσει τον αγώνα πριν το μέτρημα φτάσει στο ¨yeo-dul¨ (οκτώ), ο διαιτητής πρέπει να συνεχίσει και μετά να επιτρέψει την συνέχιση του αγώνα. Το μέτρημα μέχρι το ¨Yeo-dul¨ είναι υποχρεωτικό και δεν μπορεί να αλλαχθεί από τον διαιτητή.
Μετρώντας από το ένα έως το δέκα : Ha-nah, Duhl, Seht, Neht, Da-seot, Yeo-seot, Il-gop, Yeo-dul, A-hop, Yeol.
(Επεξήγηση #3)
¨Τότε ο διαιτητής θα επιβεβαιώσει εάν ο αγωνιζόμενος έχει πράγματι ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα επιτρέψει τη συνέχιση του αγώνα, κηρύσσοντας ¨kye-shok¨:
Ο διαιτητής πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο αγωνιζόμενος έχει τις δυνάμεις να συνεχίσει ενώ μετράει μέχρι το οκτώ. Η τελική επιβεβαίωση της ικανότητας του αγωνιζόμενου να συνεχίσει, μετά το μέτρημα του οκτώ, είναι καθαρά διαδικαστική και ο διαιτητής δεν πρέπει να σπαταλάει άσκοπα τον χρόνο πριν επιτρέψει την επανέναρξη του αγώνα.

(Επεξήγηση #4)
¨Εάν ο αγωνιζόμενος που έπεσε κάτω με νόκ-ντάουν δεν επιδείξει την θέληση να συνεχίσει τον αγώνα όταν ο διαιτητής μετρήσει μέχρι το yeo-dul (οκτώ), ο διαιτητής θα ανακηρύξει τον άλλο αγωνιζόμενο νικητή με Νοκ-Άουτ, αφού μετρήσει έως το yeol (δέκα)¨:
Ο αγωνιζόμενος εκφράζει την επιθυμία να συνεχίσει τον αγώνα σε θέση μάχης με σφιγμένες γροθιές. Εάν όμως, δεν προβεί στις ενδεδειγμένες χειρονομίες μέχρι το ¨yeo-dul¨, ο διαιτητής οφείλει να ανακηρύξει νικητή τον αντίπαλο αθλητή, αφού πρώτα μετρήσει ¨A-hop¨ & ¨Yeol¨. Η έκφραση της επιθυμίας συνέχισης του αγώνα μετά το μέτρημα του ¨yeo-dul¨, δεν θεωρείται έγκυρη.
Ακόμη και εάν ο αγωνιζόμενος εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει τον αγώνα πριν το ¨yeo-dul¨, ο διαιτητής πρέπει να συνεχίσει το μέτρημα και μπορεί να κηρύξει την λήξη του αγώνα, εάν κρίνει ότι ο αγωνιζόμενος δεν είναι σε θέση να συνεχίσει.
(Επεξήγηση #5)
Όταν ο αγωνιζόμενος έχει δεχτεί ένα προφανές επικίνδυνο κτύπημα και είναι πεσμένος σε σοβαρή κατάσταση, ο διαιτητής μπορεί να διακόψει το μέτρημα και να καλέσει τις πρώτες βοήθειες ή μπορεί να τις καλέσει συγχρόνως με το μέτρημα.
(Κατευθυντήριες οδηγίες για την διαιτησία)
α. Ο διαιτητής δεν πρέπει να μετρήσει πάνω από το ¨yeo-dul¨, εφόσον διακρίνει ότι κατά την διάρκεια του μετρήματος ο αγωνιζόμενος δεν είναι σε θέση να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να συνεχίσει τον αγώνα.
β. Όταν ο αγωνιζόμενος είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα πριν φτάσει το μέτρημα στο ¨yeo-dul¨ (οκτώ) και ο διαιτητής το διαπιστώσει, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται μία περαιτέρω ιατρική βοήθεια, τότε ο διαιτητής πρέπει πρώτα να συνεχίσει τον αγώνα κηρύσσοντας ¨kye-sok¨ (συνεχίστε) και αμέσως μετά να κηρύξει ¨kal-yeo¨ (σταματήστε) και να δώσει ¨key-shi¨ (1 λεπτό) παροχή ιατρικής βοήθειας ακολουθώντας τις διατάξεις του άρθρου 19 που ακολουθεί.

Άρθρο 19. Διαδικασίες για την διακοπή του αγώνα

Όταν ο αγώνας πρέπει να διακοπεί λόγω τραυματισμού ενός ή και των δύο αγωνιζομένων αθλητών, ο διαιτητής πρέπει να πάρει τα παρακάτω μέτρα. Ωστόσο, εαν προκύψουν καταστάσεις, που δε σχετίζονται με τραυματισμό, ο διαιτητής θα πρέπει να δώσει ¨shi-gan¨ (διακοπή) και να συνεχίσει τον αγώνα δίνοντας ¨kye-sok¨ (συνεχίστε)
1. Ο διαιτητής θα διακόψει τον αγώνα κηρύσσοντας ¨kal-yeo¨ και εν συνεχεία θα διατάξει τον καταγραφων να διακόψει την χρονομέτρηση, κηρύσσοντας ¨kye-shi¨ (προσωρινή διακοπή).
2. Ο διαιτητής θα επιτρέψει την παροχή ιατρικής βοήθειας στον αγωνιζόμενο, για ένα λεπτό.
3. Ο αθλητής που δεν θα εκφράσει την επιθυμία να συνεχίσει τον αγώνα μετά την παρέλευση του ενός λεπτού, ακόμη και εάν ο τραυματισμός είναι επιπόλαιος, θα κηρύσσεται ηττημένος από τον διαιτητή.
4. Σε περίπτωση που η συνέχιση του αγώνα, μετά την παρέλευση του ενός λεπτού είναι αδύνατη, τότε ο αθλητής που προκάλεσε τον τραυματισμό με αντικανονική ενέργεια τιμωρείται με ¨Gam-jeom¨ και κηρύσσεται ηττημένος.
5. Σε περίπτωση που και οι δύο αγωνιζόμενοι είναι πεσμένοι κάτω και αδυνατούν να συνεχίσουν τον αγώνα μετά την παρέλευση ενός λεπτού, το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα θα κριθεί με βάση τους βαθμούς που είχαν συγκεντρώσει οι αγωνιζόμενοι πριν τον τραυματισμό τους.
6. Όταν κρίνεται ότι η υγεία του αγωνιζομένου είναι σε κίνδυνο, εξ΄ αιτίας της απώλειας των αισθήσεων του ή της κρισιμότητας της καταστάσεως του μετά το νόκ-ντάουν, τότε ο διαιτητής θα διακόψει αμέσως τον αγώνα και θα διατάξει την παροχή πρώτων βοηθειών. Ο διαιτητής θα κηρύσσει ηττημένο τον αθλητή που γίνεται πρόξενος τραυματισμού, χρησιμοποιώντας ενέργειες που επισύρουν ποινή ¨gam-jeom¨. Εάν οι ενέργειες, που προκάλεσαν τον τραυματισμό δεν ήταν αντικανονικές, τότε ο νικητής θα αποφασισθεί με βάση τους βαθμούς που είχαν συγκεντρώσει οι αθλητές πριν τον τραυματισμό τους που είχε ως συνέπεια την προσωρινή διακοπή του αγώνα.
(Επεξήγηση #1)
¨Όταν ο διαιτητής κρίνει ότι ο αγώνας δεν μπορεί να συνεχιστεί λόγω τραυματισμού ή λόγω άλλης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, τότε μπορεί να λάβει τα ακόλουθα μέτρα¨:
1. Εάν η κατάσταση είναι κρίσιμη, εάν δηλαδή κάποιος αγωνιζόμενος έχει χάσει τις αισθήσεις του ή έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό και ο χρόνος είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας, πρέπει να παρασχεθεί αμέσως πρώτη βοήθεια και ο αγώνας να λήξη. Σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα του αγώνα θα κριθεί ως εξής :
α. Ο πρόξενος του τραυματισμού θα κηρυχθεί ηττημένος εάν ο τραυματισμός ήταν επακόλουθο ενέργειας που δικαιολογεί την ποινή ¨gam-jeom¨.
β. Ο τραυματισμένος αγωνιζόμενος θα κηρυχθεί ηττημένος, εάν ο τραυματισμός του ήταν επακόλουθο κανονικής τεχνικής ή αναπόφευκτης ή τυχαίας επαφής.
γ. Εάν το αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω περιπτώσεις, τότε ο νικητής θα αποφασιστεί από την βαθμολογία του αγώνα που υπήρχε πριν από την διακοπή του πρώτου γύρου. Εάν η διακοπή πραγματοποιηθεί πριν το πέρας του πρώτου γύρου, ο αγώνας ακυρώνεται.
2. Όταν ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός, δίνεται χρόνος ενός λεπτού στον αγωνιζόμενο, μετά την κήρυξη του ¨kye-shi¨, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες:
α. Άδεια για ιατρική βοήθεια: Όταν ο διαιτητής κρίνει ότι απαιτείται η παροχή ιατρικής φροντίδας, μπορεί να ζητήσει τις υπηρεσίες του Ιατρού των αγώνων.
β. Διαταγή επανέναρξης του αγώνα : Ο διαιτητής, θα κρίνει αφού συμβουλευτεί τον εντεταλμένο γιατρό εάν ο αγωνιζόμενος είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα. Ο διαιτητής μπορεί οποτεδήποτε, να διατάξει τον αγωνιζόμενο να συνεχίσει τον αγώνα εντός του ενός λεπτού. Ο διαιτητής μπορεί να ανακηρύξει κάθε αθλητή που δεν θα υπακούσει την εντολή για συνέχιση του αγώνα ηττημένο του αγώνα .
γ. Ενώ ο αγωνιζόμενος δέχεται ιατρικές φροντίδες ή ευρίσκεται στο στάδιο ανακτήσεως των δυνάμεών του, 40 δευτερόλεπτα μετά την κήρυξη του ¨kye-shi¨ ο διαιτητής αρχίζει να μετράει δυνατά την παρέλευση του χρόνου, σε διαστήματα των πέντε δευτερολέπτων. Εάν ο αγωνιζόμενος αδυνατεί να επιστρέψει στο σημείο του μετά την παρέλευση ενός λεπτού, τότε ο διαιτητής πρέπει να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του αγώνα.
δ. Μετά την κήρυξη του ¨kye-shi¨, ο χρόνος του ενός λεπτού διαλείμματος τηρείται αυστηρά ανεξάρτητα από την διαθεσιμότητα του εντεταλμένου ιατρού. Όμως εάν απαιτείται ιατρική φροντίδα και ο γιατρός δεν είναι διαθέσιμος ή απαιτείται πρόσθετη περίθαλψη, τότε το όριο του ενός λεπτού μπορεί να παραταθεί, ανάλογα με την κρίση του διαιτητή.
ε. Εάν η συνέχιση του αγώνα, μετά την παρέλευση ενός λεπτού, είναι αδύνατη, η απόφαση για το αποτέλεσμα του αγώνα θα ληφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1.α. του παρόντος άρθρου.
3. Εάν και οι δύο αγωνιζόμενοι τραυματιστούν και αδυνατούν να συνεχίσουν τον αγώνα μετά την παρέλευση ενός λεπτού ή εάν προκύψουν επείγουσες καταστάσεις, η έκβαση του αγώνα θα αποφασιστεί σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια :
α. Εάν η κατάσταση είναι απόρροια ενέργειας που τιμωρείται με ποινή ¨gam-jeom¨, τότε ο πρόξενος της καταστάσεως χρίζεται ηττημένος.
β. Εάν η κατάσταση δεν είναι απόρροια ενεργειών που τιμωρούνται με ποινή ¨gam-jeom¨, το αποτέλεσμα του αγώνα θα καθορίζεται με βάση τους πόντους, που είχαν συγκεντρώσει οι αγωνιζόμενοι πριν τη διακοπή του αγώνα. Όμως εάν η διακοπή προκύψει πριν το πέρας του πρώτου γύρου, ο αγώνας ακυρώνεται και η οργανωτική επιτροπή θα καθορίσει την επαναδιεξαγωγή του σε κατάλληλο χρόνο.
γ. Εάν η κατάσταση είναι απόρροια ενεργειών και των δύο αγωνιζομένων, οι οποίες τιμωρούνται με ποινή ¨gam-jeom¨, τότε και οι δύο αγωνιζόμενοι χρίζονται ηττημένοι.
(Επεξήγηση #2)
¨Οι καταστάσεις που δικαιολογούν τη διακοπή του αγώνα, πέρα από τα προαναφερθέντα, θα υπόκεινται και στα εξής¨:

1. Όταν ανεξέλεγκτες καταστάσεις καθιστούν τη διακοπή του αγώνα απαραίτητη, ο διαιτητής θα διακόπτει τον αγώνα και θα ακολουθεί τις οδηγίες της Οργανωτικής Επιτροπής.
2. Εάν ο αγώνας διακοπεί μετά το πέρας του δεύτερου γύρου και δεν υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί, τότε ο αγώνας θα καθορίζεται με βάση την βαθμολογία κατά την στιγμή της διακοπής.
3. Εάν ο αγώνας διακοπεί πριν τελειώσει ο δεύτερος γύρος, τότε ο αγώνας πρέπει ουσιαστικά να επαναδιεξαχθεί και να περιλαμβάνει τρεις ολόκληρους γύρους.

Άρθρο 20. Διαιτητές και κριτές

20.1 Προσόντα
Κάτοχοι πτυχίου Διεθνούς Διαιτητή και μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.
20.2 Καθήκοντα
α. ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ
1. Ο διαιτητής θα διατηρεί τον έλεγχο του αγώνα.
2. Ο διαιτητής θα κηρύσσει ¨Shi-jak¨, ¨Keu-man¨, ¨Kal-yeo¨, ¨Kye-shok¨ και ¨Kye-shi¨, τον νικητή και τον ηττημένο, την αφαίρεση βαθμών, τις προειδοποιήσεις και την λήξη. Όλες οι ανακοινώσεις του διαιτητή θα γίνονται όταν οι καταστάσεις έχουν περατωθεί.
3. Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα με το γεγονός που έχει συμβεί, σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς.
4. Κατ΄ εξοχήν, ο κεντρικός διαιτητής δεν κατακυρώνει πόντους. Εν τούτοις, εάν ένας από τους κριτές υψώσει το χέρι του επειδή δεν καταγράφηκε ο πόντος, τότε ο κεντρικός διαιτητής θα καλέσει σε σύσκεψη τους κριτές. Εάν βρεθεί ότι δύο κριτές πάτησαν το μπουτόν για να καταγραφεί ο πόντος και δύο δεν το πάτησαν, τότε ο κεντρικός διαιτητής εκφράζει την άποψη του και είτε καταγράφεται ο πόντος εφόσον συμφωνεί, είτε όχι εάν διαφωνεί.
5. Σε περίπτωση ισόπαλου αγώνα ή λευκής ισοπαλίας, η απόφαση για την ανωτερότητα θα λαμβάνεται από όλους, δηλαδή τον διαιτητή και τους κριτές, μετά το πέρας και των τεσσάρων γύρων σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.2.
β. ΚΡΙΤΕΣ
1. Οι κριτές θα καταγράφουν αμέσως τους έγκυρους βαθμούς.
2. Οι κριτές θα λένε ευθαρσώς την γνώμη τους όταν ερωτώνται από τον διαιτητή.
20.3 Ευθύνες για τις αποφάσεις
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τον διαιτητή και τους κριτές είναι τελικές και οι προαναφερθέντες θα είναι υπεύθυνοι έναντι της Επιτροπής Διαιτησίας για αυτές τους τις αποφάσεις.
20.4 Εμφάνιση του διαιτητή και των κριτών
1. Οι διαιτητές και οι κριτές θα φορούν τις στολές που υποδεικνύονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ταεκβοντό.
2. Οι διαιτητές και οι κριτές δεν θα κρατούν, ούτε θα μεταφέρουν στον αγωνιστικό χώρο, υλικά που ενδέχεται να παρεμποδίσουν την διεξαγωγή του αγώνα.
(Ερμηνεία)
Ο Τεχνικός Απεσταλμένος μπορεί να ζητήσει από τον Υπεύθυνο Διαιτησίας να αντικαταστήσει διαιτητή, σε περίπτωση απουσίας του ή όταν διαπιστωθεί ότι έκρινε άδικα έναν αγώνα ή έκανε ανεπίτρεπτα λάθη.
(Οδηγίες για την διαιτησία)
Σε περίπτωση που κάποιοι κριτές καταγράψουν διαφορετικό σκόρ που αντιστοιχεί σε νόμιμη επίθεση στο πρόσωπο, π.χ. ένας κριτής δώσει ένα πόντο, ένας άλλος δώσει δύο και ο άλλος δεν δώσει κανένα, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται σαν έγκυρος, τότε οποιοσδήποτε από τους κριτές του αγώνα μπορεί να επισημάνει το λάθος και να ζητήσει επιβεβαίωση μεταξύ τους.Έτσι, ο διαιτητής σταματά τον αγώνα λέγοντας ¨shi-gan¨ και μαζεύει τους κριτές για να τους ρωτήσει σχετικά με την κρίση τους. Μετά την συζήτηση, ο διαιτητής θα ανακοινώσει δημόσια την απόφαση. Αυτό το άρθρο επίσης εφαρμόζεται και στην περίπτωση όπου ο διαιτητής μετρά ένα ¨knocked-down¨ και οι κριτές έχουν διαφορετική γνώμη. Τότε κάποιος κριτής εκφράζει αυτή την αντίθεση πριν ο διαιτητής μετρήσει ¨Seht¨ (τρία) ή ¨Neht¨ (τέσσερα) και ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία.

Άρθρο 21. Καταγραφών

Ο καταγραφών θα χρονομετρεί τον αγώνα και τις περιόδους των διαλειμμάτων και των διακοπών. Επίσης θα καταγράφει και θα κοινοποιεί τους κατακυρωμένους πόντους, καθώς και τις αφαιρετικές ποινές.

Άρθρο 22. Διορισμός των αρμοδίων διαιτητών

1. Σύνθεση της ομάδας Διαιτητών.
α. Όταν δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικοί θώρακες η ομάδα απαρτίζεται από 1 διαιτητή και 4 κριτές.
β. Με χρήση ηλεκτρονικής προστατευτικής εξαρτύσεως κορμού, απαρτίζεται από ένα διαιτητή και τουλάχιστον δύο κριτές.
2. Διορισμός Διαιτησίας Αγώνων
α. Ο διορισμός των διαιτητών και των κριτών θα λαμβάνει χώρα μετά την κατάρτιση του αγωνιστικού προγράμματος.
β. Οι διαιτητές και οι κριτές που έχουν την ίδια υπηκοότητα με οποιονδήποτε αγωνιζόμενο, δεν θα παίρνουν μέρος στον αγώνα αυτό. Εν τούτοις θα γίνεται εξαίρεση για την θέση κριτή, όταν ο αριθμός των διαιτητών και των κριτών δεν επαρκεί.
(Ερμηνεία)
Οι λεπτομέρειες που αφορούν προσόντα διαιτητών, καθήκοντα, οργάνωση, κλπ. θα υπόκεινται στους Κανόνες Διαιτησίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.

Άρθρο 23. Άλλα θέματα μη καθοριζόμενα από τους κανονισμούς

Εάν προκύψουν θέματα που δεν καθορίζονται από τους κανονισμούς, θα διευθετηθούν ως εξής :
1. Τα θέματα που σχετίζονται με τον καθαρά αγωνιστικό τομέα, θα αποφασίζονται ομόφωνα από τον διαιτητή και τους κριτές του σχετικού αγώνα.
2. Τα θέματα που δεν σχετίζονται με συγκεκριμένο αγώνα, θα αποφασίζονται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο ή το πληρεξούσιο όργανό του.
3. Η οργανωτική επιτροπή σε κάθε τεραίν πρέπει να καταγράφει σε βιντεοκασσέτες τον αγώνα και να τον φυλάσσει σε αρχείο.

Άρθρο 24. Εκδικάσεις ενστάσεων


24.1 Σύνθεση της Επιτροπής Ενστάσεων
  1. Προσόντα των μελών: Η Επιτροπή Ενστάσεων θα πρέπει να αποτελείται από ένα Πρόεδρο και όχι περισσότερα από 6 μέλη.
Η σύνθεση της Επιτροπής Ενστάσεων θα αποτελείται από ένα Πρόεδρο, ένα αντιπρόεδρο και μέλη που θα προέρχονται από τις εξής Επιτροπές: Τεχνική, Διαιτησίας, Αγώνων ή Επιμορφωτική, ή θα αποτελείται από άτομα με εμπειρία στο Ταεκβοντό και οι οποίοι έχουν προταθεί από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα της W.T.F.

2. Ο Τεχνικός Αντιπρόσωπος θα εκτελεί καθήκοντα Προέδρου της
Επιτροπής Ενστάσεων.
  1. Ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της W.T.F. θα εκτελεί καθήκοντα Τεχνικού αντιπροσώπου στους Ολυμπιακούς αγώνες και στα πρωταθλήματα που είναι εγκεκριμένα από την W.T.F. ( όπως π.χ. τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών, Εφήβων-Νεανίδων, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ταεκβοντό ομάδων και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταεκβοντό στα ΠΟΥΜΣΕ). Σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου της Τεχνικής Επιτροπής της W.T.F., ο Πρόεδρος της W.T.F. θα ορίσει τον Τεχνικό Απεσταλμένο του για τα εγκεκριμένα πρωταθλήματα της W.T.F.
24.2 Αρμοδιότητες
1. Η Επιτροπή Ενστάσεων θα αξιολογεί τις επιδόσεις των διαιτητών και των κριτών. Τα μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων πρέπει να βοηθούν τον Τεχνικό Απεσταλμένο στην γενική εποπτεία των αγώνων. Η Επιτροπή Ενστάσεων μπορεί επίσης να ενεργεί και σαν Έκτακτη Επιτροπή Κυρώσεων κατά την διάρκεια των αγώνων για θέματα που αφορούν τους αγώνες και την διεκπεραίωση τους.
2. Κάθε τεραίν θα έχει έναν Υπεύθυνο Επιτροπής Επανεξέτασης που θα είναι διεθνής διαιτητής κλάσης ¨S¨ ή ¨1st class¨. Ο Υπεύθυνος της Επιτροπής Επανεξέτασης θα λειτουργεί σαν καταγραφέας βίντεο του συγκεκριμένου τεραίν. Ευθύνη του είναι να επανεξετάσει το ¨στιγμιαίο¨ βίντεο, μαζί με ένα μέλος της Επιτροπής Ενστάσεων και μετά από μία σύντομη σύσκεψη θα ενημερώνουν τον κεντρικό διαιτητή για την απόφαση τους.

24.3 Διαδικασία Επανεξέτασης με το σύστημα videoreplay.
1) Στη περίπτωση που υπάρξει ένσταση για την κρίση των διαιτητών κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο προπονητής της ομάδας μπορεί να ζητήσει από τον κεντρικό διαιτητή, τον άμεσο έλεγχο του συμβάντος που διαφωνεί, με χρήση του video replay.
2) Όταν ο προπονητής κάνει ένσταση, ο κεντρικός διαιτητής θα πλησιάσει τον προπονητή και θα ζητήσει τον λόγο. Ο σκοπός της ένστασης για την επανάληψη του βίντεο θα αφορά μόνο για λάθη όπως είναι η δύναμη ενός χτυπήματος, η δριμύτητα μιας ενέργειας, η πρόθεση, ο χρόνος τέλεσης της ενέργειας σε σχέση με την κατακύρωση ενός πόντου ή τον αγωνιστικό χώρο.
3) Ο διαιτητής θα ζητήσει από τον Υπεύθυνο Επιτροπή Επανεξέτασης να δει το video replay. Ένα μέλος της Επιτροπής Ενστάσεων, που δεν είναι της ίδιας εθνικότητας με τον αγωνιζόμενο, θα πάει στο αντίστοιχο τεραίν για να εξετάσουν μαζί το βίντεο.
4) Μετά την επανεξέταση του στιγμιαίου βίντεο, η Επιτροπή Επανεξέτασης θα ενημερώσει τον κεντρικό διαιτητή για την τελική της απόφαση. Σε περίπτωση που υπάρχει διχογνωμία στα μέλη της Επιτροπής Επανεξέτασης, τότε η τελική απόφαση θα παρθεί από τον Τεχνικό Απεσταλμένο.

5) Η Απόφαση της Επιτροπής Επανεξέτασης θα παίρνεται μέσα σε δύο (2) λεπτά από την υποβολή της ένστασης.
6) Κάθε προπονητής θα έχει μία (1) ευκαιρία για να κάνει ένσταση στον αγώνα. Εάν η ένσταση δικαιωθεί, ο προπονητής θα κρατήσει το δικαίωμα της ένστασης για τον συγκεκριμένο αγώνα κι άλλη φορά.
7) Κατά την διάρκεια ενός πρωταθλήματος, δεν υπάρχει περιορισμός στον συνολικό αριθμό των ενστάσεων του προπονητή που μπορεί να κάνει για συγκεκριμένο αθλητή. Εν τούτοις, εάν έχει δύο ενστάσεις που έχουν απορριφθεί, τότε χάνει το δικαίωμα για περαιτέρω ενστάσεις για τον εν λόγο αθλητή.
8) Η απόφαση της Επιτροπής Επανεξέτασης είναι τελική. Περεταίρω κατάθεση ένστασης μετά το τέλος του αγώνα δεν θα γίνονται δεκτές, με εξαίρεση τα λάθη που καθορίζουν το αποτέλεσμα του αγώνα. Δηλαδή τα λάθη στον υπολογισμό του σκόρ του αγώνα ή στην εσφαλμένη ανακύρηξη νικητή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να υποβληθεί μια επίσημη ένσταση βάση της "Διαδικασίας ένστασης μετά τον αγώνα" της επεξήγησης 2 του άρθρου 24, του κανονισμού αγώνων.

9) Σε περίπτωση που η ένσταση γίνει δεκτή, η Επιτροπή Ενστάσεων στο τέλος της ημέρας των αγώνων, θα διερευνήσει τι ακριβώς είχε συμβεί και θα επιβάλλει πειθαρχικές ποινές κατά των διαιτητών του αγώνα, εάν κριθεί αναγκαίο.
24.4 Διαδικασία Κυρώσεων.
1. Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό ή ο Γενικός Γραμματέας (σε περίπτωση απουσίας τους, ο Τεχνικός Απεσταλμένος) μπορούν να ζητήσουν από την Έκτακτη Επιτροπή Κυρώσεων να συνεδριάσει για να ληφθούν αποφάσεις όταν κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές γίνονται από τον προπονητή ή τον αθλητή.
α. Διαταράσσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
β. Ξεσηκώνουν τους θεατές ή διαδίδουν συκοφαντίες.
2. Όταν τα γεγονότα βεβαιωθούν, η Έκτακτη Επιτροπή Κυρώσεων θα κάνει σύσκεψη και θα προβεί αμέσως σε πειθαρχικές ποινές. Το αποτέλεσμα της απόφασης θα ανακοινωθεί δημόσια και θα σταλεί μετά στην Γραμματεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ταεκβοντό.
3. Η Εκτακτη Επιτροπή Κυρώσεων μπορεί να καλέσει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο που θα επιβεβαιώσει τα γεγονότα.
(Ερμηνεία)
Η Επιτροπή Ενστάσεων αποτελείται από τουλάχιστον πέντε κατάλληλα/εκλέξιμα μέλη και ο αριθμός των μελών της Επιτροπής πρέπει να είναι μονός αριθμός.
(Ερμηνεία #1)
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενστάσεων μπορεί να εισηγηθεί στον Τεχνικό Απεσταλμένο την αντικαταστήσει διαιτητών. Ο Τεχνικός Απεσταλμένος μπορεί να δώσει οδηγίες στον Πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας να αντικαταστήσει τους διαιτητές ακολουθώντας την πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής Ενστάσεων.
(Ερμηνεία #2)
Διαδικασία υποβολής ενστάσεων μετά τον αγώνα: Σε περίπτωση που γίνει λάθος στον υπολογισμό του σκορ του αγώνα ή γίνει εσφαλμένη ανακήρυξηνικητή, η ένσταση υποβάλλεται ως ακολούθως :
1) Ο προπονητής μπορεί να υποβάλλει μία αίτηση για την επανεκτίμηση της απόφασης (φόρμα ένστασης) καταβάλλοντας παράβολο των $200 το οποίο και δεν επιστρέφεται, στην Επιτροπή Ενστάσεων μέσα σε δέκα λεπτά από την λήξη του συγκεκριμένου αγώνα.

2) Η εκδίκαση της ένστασης θα εκτελεστεί αφού εξαιρεθούν τα μέλη που έχουν την ίδια εθνικότητα με κάποιον από τους αγωνιζόμενους αθλητές του συγκεκριμένου αγώνα και η απόφαση θα παρθεί από την πλειοψηφία.

3) Τα μέλη της Επιτροπής Ενστάσεων μπορούν να καλέσουν τους διαιτητές για την επιβεβαίωση των γεγονότων, καθώς επίσης και να επανεξετάσουν το αποδεικτικό υλικό της απόφασης, όπως είναι το γραπτό ή οπτικό καταγραφέν στοιχείο.
4) Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απόφασης μέσα σε 15 λεπτά από την ώρα που θα υποβληθεί η ένσταση.
5) Όταν διαπιστωθεί ότι οι αρμόδιοι διαιτητές έκαναν λάθη στον καθορισμό του αποτελέσματος, είτε κάνοντας λάθος στον υπολογισμό του σκορ, είτε αναδεικνύοντας λάθος νικητή, τότε το αποτέλεσμα θα αντιστρέφεται.
6) Η απόφαση που παίρνεται από την Επιτροπή είναι τελική, και δεν μπορεί να γίνει καμία έφεση.
7) Κάθε μέλος που έχει αντίθετη άποψη στην τελική απόφαση θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει έφεση στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών, όπως προβλέπεται στον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη.
(Ερμηνεία #3)
¨Εξαιρώντας αυτά τα μέλη που έχουν την ίδια εθνικότητα¨: Εάν υπάρχουν άτομα στην Επιτροπή Ενστάσεων με την ίδια εθνικότητα με κάποιον από τους αγωνιζόμενους αθλητές, πρέπει ναεξεραιθούν. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο αριθμός των μελών της Επιτροπής πρέπει να είναι μονός. Εάν ο Πρόεδρος είναι αυτός που πρέπει να εξαιρεθεί (λόγω ίδιας εθνικότητας), τότε εκλέγεται ένας προσωρινός πρόεδρος από τα υπόλοιπα μέλη.
(Ερμηνεία # 4)
Έκτακτη Επιτροπή Κυρώσεων: Η διαδικασία της σύσκεψης για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, καθώς και οι λεπτομέρειες τους θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τον Πειθαρχικό Κανονισμό.

No comments:

Post a Comment

Θα δημοσιεύονται όλα ανεξαιρέτως τα σχόλια εκτός από αυτά με ανάρμοστο περιεχόμενο τα οποία και θα διαγράφονται αμέσως.

Αρχειo αναρτησεων